Pronađen najbogatiji izvor antioksidansa!
Ako se ova biljka prerađuje na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa, smatra se prirodnim izvorom antioksidansa. Veće temperature uništavaju vitamine koji se nalaze u ovoj namirnici.
Nedavno je otkriveno da je sirovo zrno kakaa najbolji izvor antioksidansa na svetu, jer sadrži 14 puta više antioksidansa od crvenog vina i 21 puta više od zelenog čaja, a oni su se do nedavno smatrali najbogatijim izvorima antioksidansa.
Veća količina kakaa u najpoznatijim čokoladama na tržištu, obrađivala se na temperaturi od 150 stepeni Celzijusa, pri čemu je većina antioksidansa i hranjivih stvari uništena, piše portal magazin.hr.
Kakao ima veliku hranjivu vrednost, te ne sadrži šećer. Takav, zdrav kakao, ne podvrgava se temperaturi većoj od 40 stepeni i zato su u njemu sačuvani vitamini, minerali i antioksidansi.
Na ORAC lestvici (antioksidanski potencijal meri se ORAC jedinicama) kakao ima 95.500 bodova, što ga vodi na vrh lestvice. Sadrži velike količine magnezijuma, pa se kakao savetuje osobama sa neuravnoteženom ishranom.
Pročitajte i:
Crni luk, kakao i maslinovo ulje - najveći neprijatelji zanoktica
Crna čokolada pomaže starijim ljudima da lakše hodaju
Ako imate problema sa gvožđem, vreme je da njegov nedostatak nadomestite komadićem kakaa od 28 grama, a to je čak 80% preporučene dnevne količine gvožđa.
Kakao se može nazvati još i prirodnim afrodizijakom. Bogat je sumporom, a on je glavni mineral lepote koji jača nokte i kosu, kožu i detoksira jetru.