Пронађен најбогатији извор антиоксиданса!
Ако се ова биљка прерађује на температури од 40 степени Целзијуса, сматра се природним извором антиоксиданса. Веће температуре уништавају витамине који се налазе у овој намирници.
Недавно је откривено да је сирово зрно какаа најбољи извор антиоксиданса на свету, јер садржи 14 пута више антиоксиданса од црвеног вина и 21 пута више од зеленог чаја, а они су се до недавно сматрали најбогатијим изворима антиоксиданса.
Већа количина какаа у најпознатијим чоколадама на тржишту, обрађивала се на температури од 150 степени Целзијуса, при чему је већина антиоксиданса и храњивих ствари уништена, пише портал магазин.хр.
Какао има велику храњиву вредност, те не садржи шећер. Такав, здрав какао, не подвргава се температури већој од 40 степени и зато су у њему сачувани витамини, минерали и антиоксиданси.
На ОРАЦ лествици (антиоксидански потенцијал мери се ОРАЦ јединицама) какао има 95.500 бодова, што га води на врх лествице. Садржи велике количине магнезијума, па се какао саветује особама са неуравнотеженом исхраном.
Прочитајте и:
Црни лук, какао и маслиново уље - највећи непријатељи заноктица
Црна чоколада помаже старијим људима да лакше ходају
Ако имате проблема са гвожђем, време је да његов недостатак надоместите комадићем какаа од 28 грама, а то је чак 80% препоручене дневне количине гвожђа.
Какао се може назвати још и природним афродизијаком. Богат је сумпором, а он је главни минерал лепоте који јача нокте и косу, кожу и детоксира јетру.