PRSTE DA POLIŽETE: Džejmi Oliver dao recept za pravljenje SRPSKOG AJVARA I ĆEVAPA SA LUKOM
Bio je inspirisan našom kuhinjom.
Legendarni britanski kuvar Džejmi Oliver je nedavno izumeo sopstveni recept za pravljenje poznatih srpskih specijaliteta - ćevapa i ajvara. Uveren u to da u srpskoj kuhinji postoje specijaliteti "prste da poližeš", odlučio je da napravi takva dva.
Džejmi napominje da Srbi poštuju tradiciju i da su jedni od retkih koji imaju tri glavna obroka dnevno. On je takođe istakao da je svinjetina, govedina, piletina, teletina i još mnogi, omiljena hrana u Srbiji.
"Ako vam dolazi društvo u goste, ćevapi i ajvar su idealni za posluženje", kao uvod u priču napisao je Džejmi na svom zvaničnom sajtu.
Za spremanje srpskih specijaliteta, stavio je spisak neophodnih namirnica:
- 750 g mlevenog goveđeg mesa
- 400 g svinjskog mesa
- 4 čena belog luka
- 2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica slatke dimljene paprike
- 1 jaje
- 150 ml kisele vode
- maslinovo ulje
- 6 crvenih papričica
- 2 plava patlidžana
- 1 veza svežeg peršuna
- 2 limuna
- 1 glavica crnog luka
- pavlaka
- crvene paprike za ajvar
- lepinje
"Stavite mlevenu govedinu i svinjetinu u veliku posudu, a zatim očistite i dodajte 4 čena belog luka. Preko pospite sodu bikarbonu i kašičicu dimljene paprike. Dodajte i jaja, pa rukama (NE ESCAJGOM!) mešajte sve dodate sastojke u toj posudi.
Zatim, dodajte kiselu vodu onoliko koliko je potrebno da se dobije polugusta smesa. Dobijenu smesu (meso) podeliti u 10 do 12 komada, svaki oblikujući kao kobasicu (dužina 10 cm, prečnik 2 cm).
Ako pravite roštilj odmah, komade mlevenog mesa slobodno stavite na tihu vatru, a ćete ih kasnije peći, stavite dobijene ćevape u lepinju pa u frižider da odstoji do prvog spremanja.
Za spremanje ajvara, crvene paprike i plavi patlidžan, zajedno sa neoljuštenim belim lukom, stavite u rernu da se peče na 230 stepeni Celzijusa nekih 30-40 minuta. Kada uvidite da oni polako postaju crni (kao zagoreli), okrenite ih na drugu stranu.
Kada se pečenje u rerni završi, paprike i plavi patlidžan stavite u posudu, prekrijte kuhinjskom folijom i ostavite tako 20-ak minuta. Nakon što se ohladi, očisite ispečene paprike i patlidžan i iseckajte ih i dodajte iseckan beli luk i peršun. Sve to zajedno pomešajte i začinite morskom soli, biberom, sokom jednog limuna. Sve još jednom dobro pomešajte i ostavite malo da odstoji.
Radi estetike, ono što vam je ostalo od peršuna stavite na vrh smese od ajvara i spremno je za posluženje".
Pročitajte i:
- OVIH 7 NAMIRNICA garantovano čiste arterije i sprečavaju SRČANI UDAR!
- GOTOVO UMRO: Imao je 140 kila, a drugi su ispaštali zbog toga! Onda je uradio OVO, smršao i preživeo (VIDEO)
- DA LI RAZUMEMO DEKLARACIJE: Kratak vodič koji će pomoći da znate šta jedete
- UKUSNA JE I SVI JE JEDEMO: Ovo je najotrovnija hrana - prestanite da je jedete, ako želite zdrav život