ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕТЕ: Џејми Оливер дао рецепт за прављење СРПСКОГ АЈВАРА И ЋЕВАПА СА ЛУКОМ
Био је инспирисан нашом кухињом.
Легендарни британски кувар Џејми Оливер је недавно изумео сопствени рецепт за прављење познатих српских специјалитета - ћевапа и ајвара. Уверен у то да у српској кухињи постоје специјалитети "прсте да полижеш", одлучио је да направи таква два.
Џејми напомиње да Срби поштују традицију и да су једни од ретких који имају три главна оброка дневно. Он је такође истакао да је свињетина, говедина, пилетина, телетина и још многи, омиљена храна у Србији.
"Ако вам долази друштво у госте, ћевапи и ајвар су идеални за послужење", као увод у причу написао је Џејми на свом званичном сајту.
За спремање српских специјалитета, ставио је списак неопходних намирница:
- 750 г млевеног говеђег меса
- 400 г свињског меса
- 4 чена белог лука
- 2 кашичице соде бикарбоне
- 1 кашичица слатке димљене паприке
- 1 јаје
- 150 мл киселе воде
- маслиново уље
- 6 црвених папричица
- 2 плава патлиџана
- 1 веза свежег першуна
- 2 лимуна
- 1 главица црног лука
- павлака
- црвене паприке за ајвар
- лепиње
"Ставите млевену говедину и свињетину у велику посуду, а затим очистите и додајте 4 чена белог лука. Преко поспите соду бикарбону и кашичицу димљене паприке. Додајте и јаја, па рукама (НЕ ЕСЦАЈГОМ!) мешајте све додате састојке у тој посуди.
Затим, додајте киселу воду онолико колико је потребно да се добије полугуста смеса. Добијену смесу (месо) поделити у 10 до 12 комада, сваки обликујући као кобасицу (дужина 10 цм, пречник 2 цм).
Ако правите роштиљ одмах, комаде млевеног меса слободно ставите на тиху ватру, а ћете их касније пећи, ставите добијене ћевапе у лепињу па у фрижидер да одстоји до првог спремања.
За спремање ајвара, црвене паприке и плави патлиџан, заједно са неољуштеним белим луком, ставите у рерну да се пече на 230 степени Целзијуса неких 30-40 минута. Када увидите да они полако постају црни (као загорели), окрените их на другу страну.
Када се печење у рерни заврши, паприке и плави патлиџан ставите у посуду, прекријте кухињском фолијом и оставите тако 20-ак минута. Након што се охлади, очисите испечене паприке и патлиџан и исецкајте их и додајте исецкан бели лук и першун. Све то заједно помешајте и зачините морском соли, бибером, соком једног лимуна. Све још једном добро помешајте и оставите мало да одстоји.
Ради естетике, оно што вам је остало од першуна ставите на врх смесе од ајвара и спремно је за послужење".
Прочитајте и:
- ОВИХ 7 НАМИРНИЦА гарантовано чисте артерије и спречавају СРЧАНИ УДАР!
- ГОТОВО УМРО: Имао је 140 кила, а други су испаштали због тога! Онда је урадио ОВО, смршао и преживео (ВИДЕО)
- ДА ЛИ РАЗУМЕМО ДЕКЛАРАЦИЈЕ: Кратак водич који ће помоћи да знате шта једете
- УКУСНА ЈЕ И СВИ ЈЕ ЈЕДЕМО: Ово је најотровнија храна - престаните да је једете, ако желите здрав живот