Punjeni paradajz
Ovo jelo možete servirati uz zelenu salatu - ukoliko želite zdrav obrok, ali možete ga "začiniti" i tako što ćete ga jesti uz pečenje.
Potrebno:
- 4 paradajza
- prstohvat soli
- 1/2 šolje seckanog crnog luka
- 3 supene kašike putera
- 1 1/2 šolja obarenog pirinča
- 1/2 šolje rendanog parmezana
- 2 supene kašike sitno seckanog svežeg peršuna
- 1 supena kašika sitno seckanog svežeg bosiljka
- beli luk u prahu
Priprema:
Odsecite vrh svakog paradajza (ali tanko, nemojte iseći previše). Kašikom izdubite sredinu tako što ćete ostaviti "oklop" deblji od centimetra. Odbacite seme i sredinu koju ste izvadili iseckajte sitno i ostavite sa strane. Unutrašnjost paradajza posolite i ostavite ih na ubrusima da se ocede.
U maloj šerpi dinstajte crni luk na dve kašike putera. Dodajte sredinu paradajza i kuvajte dok većina tečnosti ne ispari. Sklonite sa vatre i umešajte pirinač, parmezan, peršun, bosiljak i beli luk.
Punite paradajz i na svaki stavite listić putera odozgo. Poređajte ih na pleh u pecite otkrivene 15-20 minuta u ugrejanoj rerni na 180°C.