Riblje ulje usporava pojavu demencije
Redovan unos ribljeg ulja povezan sa značajnim usporavanjem kognitivnog propadanja i atrofije mozga, kod ljudi treće životne dobi.
U istraživanju naučnika sa Rod Ajlenda, učestvovalo je 819 ispitanika, različitog nivoa oštećenja kognitivnih sposobnosti.
Svakih šest meseci ispitanici su prolazili niz neuropsiholoških testova i snimanje mozga magnetnom rezonancom.
Ispitanici koji su na početku studije bili bez znakova demencije, a naveli su da koriste riblje ulje kao dodatak ishrani, pokazali su značajno nižu brzinu kognitivnog propadanja. Dodatno, ista grupa ispitanika pokazala je i manju atrofiju mozga na ključnim neurološkim mestima, u poređenju s onima koji su takođe bili bez znakova kognitivnog oštećenja, a koji nisu uzimali dodatke ribljeg ulja.
Stručnjaci sugerišu da je važno da su ovi pozitivni rezultati primećeni samo kod onih ispitanika koji nisu bili nosioci gena APOE-4, dobro poznatog genetskog rizičnog faktora razvoja Alchajmerove bolesti.
Oni ukazuju da su neophodna dodatna istraživanja, ali za sada riblje ulje pokazuje ohrabrujuće rezultate u usporavanju progresije ove neurodegenerativne bolesti.
Pročitajte i: Smanjite rizik od šloga
Saveti za pripremu i kupovinu ribe i morskih plodova
Riblje ulje za savršen balans organizma