Рибље уље успорава појаву деменције
Редован унос рибљег уља повезан са значајним успоравањем когнитивног пропадања и атрофије мозга, код људи треће животне доби.
У истраживању научника са Род Ајленда, учествовало је 819 испитаника, различитог нивоа оштећења когнитивних способности.
Сваких шест месеци испитаници су пролазили низ неуропсихолошких тестова и снимање мозга магнетном резонанцом.
Испитаници који су на почетку студије били без знакова деменције, а навели су да користе рибље уље као додатак исхрани, показали су значајно нижу брзину когнитивног пропадања. Додатно, иста група испитаника показала је и мању атрофију мозга на кључним неуролошким местима, у поређењу с онима који су такође били без знакова когнитивног оштећења, а који нису узимали додатке рибљег уља.
Стручњаци сугеришу да је важно да су ови позитивни резултати примећени само код оних испитаника који нису били носиоци гена АПОЕ-4, добро познатог генетског ризичног фактора развоја Alchajmerove болести.
Они указују да су неопходна додатна истраживања, али за сада рибље уље показује охрабрујуће резултате у успоравању прогресије ове неуродегенеративне болести.
Прочитајте и: Смањите ризик од шлога
Савети за припрему и куповину рибе и морских плодова
Рибље уље за савршен баланс организма