ROŠTILJANJE ZA PAMĆENJE: Ovih par korisnih saveta za PRVOMAJSKI uranak dobro će vam doći
Roštilj, muzika, dobra zabava... I ništa vam više ne treba.
Ove godine Uskrs i 1. maj padaju na isti dan. Roštiljanje u prirodi s porodicom i društvom je neizbežno kada su u pitanju ovi praznici, pa tako shodno tome pročitajte par saveta kako da što lepše organizujete taj roštilj. I naravno, još samo lepo vreme da nas posluži i dobar provod je zagarantovan.
SAVRŠENO ROŠTILJANJE: Evo kako da se snađete u prirodi i napravite roštilj od BALVANA (VIDEO)
Pečenje mesa na roštilju odavno je poznata veština. Ono se sve više primenjuje u ugostiteljstvu i u domaćinstvu, a posebno u prirodi, na izletima, kampovanju… Pored pripremanja hrane u rerni, pečenje namirnica na roštilju predstavlja jedan od najboljih metoda za obradu hrane.
Na roštilju možete pripremiti razne vrste mesa, ribe, povrća, pa čak i voća.
Ima nekoliko načina za pripremu roštilja: pečenje na klasičnom roštilju na drva ili drveni ugalj, na modernom električnom roštilju, pečenje u električnoj rerni ispod grejača, plinskoj rerni i pečenje u specijalnoj tavi za roštilj od teške tučane legure.
Pre pečenja svakako dobro mehanički, četkom, očistite rešetku za roštilj.
VREME JE ZA ROŠTILJ! Em su SEKS BOMBE, em su musave od sosa, em znaju da kuvaju! (VIDEO)
Rešetku namažite uljem ili je natrljajte slaninom i stavite je na visinu od najmanje 10 do 15 centimetara od izvora toplote.
Žar mora biti dovoljno jak da toplota u potpunosti prodire kroz meso.
Na roštilju se mogu pripremati razne vrste mesa, razne vrste povrća (krompir, luk, gljive, paradajz, patlidžan, kukuruz, tikvice), ali i voće (jabuke, banana, nektarine, ananas…).
Uz meso poslužite hleb ili pecivo koje ste prepekli na roštilju, prethodno ga premazavši masnoćom i sokovima od pečenja.
Ako roštilj pripremate u prirodi, marinirano meso ili ribu nosite u prenosnom zamrzivaču.
Namirnice možete peći i tako da što ćete ih zamotati u aluminijumsku foliju. Nakon nekog vremena, odmotajte foliju, a namirnicu ostavite još malo da se zapeče na samoj rešetki kako bi s obe strane dobila boju.
Pripazite da prilikom pečenja na roštilju s mesa ili ribe ne kaplje masnoća. Sagorevanjem masnoće na žaru nastaje topao dim koji oblaže namirnicu štetnim materijama.
VODA NA USTA: Kad vidite kako je spremio ovo MESO i kako je ispalo na kraju uradićete isto! (VIDEO)
Evo još poneki savet: Pivo – po osobi 3 litre! Uvek je problem kako ga rashladiti. Savet, iskopajte rupu u zemlji od pola metra dubine (ako već nemate neki potočić) i tamo ga pohranite – da odstoji. Prilozi – šopska salata, kajmak, šunka, kačkavalj, pogača ili hleb, LUK!!! Od začina vegeta umesto soli. Roštilj povremeno poprskajte pivom, a meso kada ste u prolazu rasecite da se ispeče i iznutra. Dobra muzika, pozitivne misli i ljudi i ništa vam više ne treba.
I naravno, ako pijete nemojte da vozite! Srećan vam Uskrs i Prvi maj i lep provod!