Rustična fokača sa čeri paradajzom i origanom
Postoji mnogo tipova fokače, a ovaj (sa čerijem i origanom) tipičan je za jug Italije gde je ova vrsta paradajza posebno sočna i ukusna zbog velike osunčanosti.
Potrebno:
- 500g brašna
- 25g svežeg kvasca ili kesica suvog
- 250ml vode
- 2 supene kašike soli + za posipanje
- 6 supenih kašika maslinovog ulja
- čeri paradajz
- origano
Priprema:
Istopite kvasac u toploj vodi, pa dodajte brašno, tri supene kašike maslinovog ulja i so. Zamesite testo tako da bude glatko i da se tek malo lepi za podlogu. Mesite ga, otprilike, deset minuta, pa ga stavite u činiju, pokrijte i ostavite ga nekoliko sati na toplom mestu. Trebalo bi da naraste duplo.
Premesite testo (otprilike 5 minuta), pa ga stavite u podmazan pleh. Trebalo bi da bude debelo 1cm. Pritisnite prstima testo dobro, da se rasprostre u plehu.
Prelijte testo sa 3 kašike maslinovog ulja tako da sklizne u udubljenja koja ste napravili prstima.
Ostavite na toplom da narasta još pola sata. Za to vreme isecite čeri paradajz na polovine i blago ga stisnite, da se otarasite viška vode i semenki.
Poređajte paradajz na testo dobro pritiskajući i odozgo pospite origano, još malo soli i maslinovog ulja.
Pecite 35-40 minuta, na 190°C - dok ne dobije zlatnu boju.
Fokača može biti izvrsna popodnevna grickalica, ali dobra je i za nošenje na piknik.