Рустична фокача са чери парадајзом и ориганом
Постоји много типова фокаче, а овај (са черијем и ориганом) типичан је за југ Италије где је ова врста парадајза посебно сочна и укусна због велике осунчаности.
Потребно:
- 500г брашна
- 25г свежег квасца или кесица сувог
- 250мл воде
- 2 супене кашике соли за посипање
- 6 супених кашика маслиновог уља
- чери парадајз
- оригано
Припрема:
Истопите квасац у топлој води, па додајте брашно, три супене кашике маслиновог уља и со. Замесите тесто тако да буде глатко и да се тек мало лепи за подлогу. Месите га, отприлике, десет минута, па га ставите у чинију, покријте и оставите га неколико сати на топлом месту. Требало би да нарасте дупло.
Премесите тесто (отприлике 5 минута), па га ставите у подмазан плех. Требало би да буде дебело 1цм. Притисните прстима тесто добро, да се распростре у плеху.
Прелијте тесто са 3 кашике маслиновог уља тако да склизне у удубљења која сте направили прстима.
Оставите на топлом да нараста још пола сата. За то време исеците чери парадајз на половине и благо га стисните, да се отарасите вишка воде и семенки.
Поређајте парадајз на тесто добро притискајући и одозго поспите оригано, још мало соли и маслиновог уља.
Пеците 35-40 минута, на 190°Ц - док не добије златну боју.
Фокача може бити изврсна поподневна грицкалица, али добра је и за ношење на пикник.