Ružine latice na tanjiru
Ruže, kraljice cveća, mogu pružiti mnogo više od predivnog miris i estetskog užitka. Još od drevnih vremena poznate su i u medicini i kozmetici. Različiti nusprodukti ove prelepe biljke čest su sastojak istočnjačkih i severnoafričkih kuhinja.
Za spravljanje ružine vodice i sirupa, koriste se njene latice, za pojačanje arome meda i nekih alkoholnih pića, a mogu se dodavati i u kolače, sladoled i druge poslastice. Ako kupujete gotovu ružinu vodicu za dodavanje jelima, obavezno obratite pažnju na deklaraciju (važno je da bude naglašeno da se koristi u ishrani).
Koristite cvetove na vrhuncu cvetanja – tada imaju najbolji ukus. Miris ruže utiče i na njihov ukus – one jačeg mirisa imaju i jači ukus i obrnuto. Za upotrebu u kulinarstvu, ruže isperite i ocedite višak vode.
Bogati mirisi i ukusi ruža daju mnogo mogućnosti za primenu u kuvanju. Imajte na umu da sušene latice sadrže jaču koncentraciju eteričnih ulja, pa tako daju jači ukus od svežih – zato pri spremanju jela sa ružinim laticama, koristite duplo manju količinu suvih i obrnuto.
Ruže imaju brojna blagotvorna dejstva za ljudsko zdravlje – eterična ulja imaju antibakterijska, antiseptička i antivirusna svojstva. Mogu se koristiti u aromaterapiji, kao lek protiv depresije, nesanice, stresa, a i kao afrodizijak.
(kuhinjica.rs)