Ружине латице на тањиру
Руже, краљице цвећа, могу пружити много више од предивног мирис и естетског ужитка. Још од древних времена познате су и у медицини и козметици. Различити нуспродукти ове прелепе биљке чест су састојак источњачких и северноафричких кухиња.
За справљање ружине водице и сирупа, користе се њене латице, за појачање ароме меда и неких алкохолних пића, а могу се додавати и у колаче, сладолед и друге посластице. Ако купујете готову ружину водицу за додавање јелима, обавезно обратите пажњу на декларацију (важно је да буде наглашено да се користи у исхрани).
Користите цветове на врхунцу цветања – тада имају најбољи укус. Мирис руже утиче и на њихов укус – оне јачег мириса имају и јачи укус и обрнуто. За употребу у кулинарству, руже исперите и оцедите вишак воде.
Богати мириси и укуси ружа дају много могућности за примену у кувању. Имајте на уму да сушене латице садрже јачу концентрацију етеричних уља, па тако дају јачи укус од свежих – зато при спремању јела са ружиним латицама, користите дупло мању количину сувих и обрнуто.
Руже имају бројна благотворна дејства за људско здравље – етерична уља имају антибактеријска, антисептичка и антивирусна својства. Могу се користити у ароматерапији, као лек против депресије, несанице, стреса, а и као афродизијак.
(kuhinjica.rs)