SAVRŠEN NAMAZ ZA DANE POSTA: Napravite domaći humus – bolji od kupovnog
Otkrivamo vam tajne valjanog humusa!
Verovali ili ne – najvažniji detalj u pripremi humusa jeste redosled kojim ubacujete sastojke u blender. Takođe, kako bi humus bio glatkiji, potrebno je da leblebije očistite od opnica. Predlažemo vam da koristite kuvane konzervirane leblebije, kako biste dodatno uštedeli vreme.
Potrebno:
- 425g konzerviranih kuvanih leblebija
- ¼ šolje svežeg soka o limuna
- ¼ šolje tahinija
- pola većeg čena belog luka, sitno seckanog
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 1 kafena kašičica soli
- ½ kafene kašičice mlevenog kima
- 2-3 supene kašike vode
- prstohvat aleve paprike
Priprema:
Probajte i da napravite domaće gumene bombone!
U blender ubaciti tahini i sok od limuna. Uključiti na 1 minut, pa onda ogrebati pastu sa stranica posude i ponovo uključiti na još 30 sekundi. Zatim, dodati maslinovo ulje, beli luk, kim i so i blendirati 30 sekundi, pa otvoriti, očistiti stranice posude i uključiti na još 30 sekundi.
Ocediti leblebije i polovinu količine ubaciti u blender i uključiti na 1 minut. Ponovo očistiti stranice, pa dodati ostatak leblebija i uključiti na još minut-dva – dok humus ne bude gust i gladak.
Ako vam se učini da je humus previše gust ili da i dalje ima komadiće leblebija, uključite blender na najsporiju brzinu i dodajte 2-3 supene kašike vode, dok ne dobijete odgovarajuću gustinu namaza.
Humus servirajte u činiji, preliven sa supenom kašikom maslinovog ulja i posut alevom paprikom.
U hermetički zatvorenoj posudi, humus može da opstane i do nedelju dana u frižideru.