САВРШЕН НАМАЗ ЗА ДАНЕ ПОСТА: Направите домаћи хумус – бољи од куповног
Откривамо вам тајне ваљаног хумуса!
Веровали или не – најважнији детаљ у припреми хумуса јесте редослед којим убацујете састојке у блендер. Такође, како би хумус био глаткији, потребно је да леблебије очистите од опница. Предлажемо вам да користите куване конзервиране леблебије, како бисте додатно уштедели време.
Потребно:
- 425г конзервираних куваних леблебија
- ¼ шоље свежег сока о лимуна
- ¼ шоље тахинија
- пола већег чена белог лука, ситно сецканог
- 2 супене кашике маслиновог уља
- 1 кафена кашичица соли
- ½ кафене кашичице млевеног кима
- 2-3 супене кашике воде
- прстохват алеве паприке
Припрема:
Пробајте и да направите домаће гумене бомбоне!
У блендер убацити тахини и сок од лимуна. Укључити на 1 минут, па онда огребати пасту са страница посуде и поново укључити на још 30 секунди. Затим, додати маслиново уље, бели лук, ким и со и блендирати 30 секунди, па отворити, очистити странице посуде и укључити на још 30 секунди.
Оцедити леблебије и половину количине убацити у блендер и укључити на 1 минут. Поново очистити странице, па додати остатак леблебија и укључити на још минут-два – док хумус не буде густ и гладак.
Ако вам се учини да је хумус превише густ или да и даље има комадиће леблебија, укључите блендер на најспорију брзину и додајте 2-3 супене кашике воде, док не добијете одговарајућу густину намаза.
Хумус сервирајте у чинији, преливен са супеном кашиком маслиновог уља и посут алевом паприком.
У херметички затвореној посуди, хумус може да опстане и до недељу дана у фрижидеру.