SAVRŠENA TULUMBA: Zakoračimo na slatku trpezu Orijenta!
Premda turski, ovaj desert je jedan od najomiljenijih kod nas. Zato ne postoji nijedan valjan razlog da se ne poigrate praveći tulumbe.
Potrebno:
- 30g putera
- 300ml vode
- 230g brašna
- 4 jajeta
- ½ kafene kašičice soli
Za sirup:
- 300ml vode
- 350g šećera
- sok od ½ limuna
Priprema:
Probajte i turska pečena kuvana jaja!
Skuvati sirup od šećera, vode i limunovog soka – kuvati 15 minuta na srednje jakoj vatri i ohladiti sirup.
Rastopiti puter u šerpi, pa dodati vodu i so i ostaviti da provri. Skinuti sa vatre i brzo umešati brašno. Ostaviti smesu da se ohladi pet minuta, pa dodati jedno po jedno jaje – uz neprekidno mešanje.
Ostaviti testo da se prohladi, dok se greje ulje u tiganju. Testo presuti u poslastičarsku kesu ili špric, pa izbacivati trake teste u vrelo ulje. Kada tulumbe dobiju zlatnosmeđu boju izvaditi ih iz ulja i ređati na ubrus, kako bi upio višak masnoće.
Tulumbe preliti šećernim sirupom i ostaviti najmanje 15 minuta pre konzumiranja (što duže to bolje).
Ukoliko volite, tulumbe možete posuti mrvljenim pistaćem.