САВРШЕНА ТУЛУМБА: Закорачимо на слатку трпезу Оријента!
Премда турски, овај десерт је један од најомиљенијих код нас. Зато не постоји ниједан ваљан разлог да се не поиграте правећи тулумбе.
Потребно:
- 30г путера
- 300мл воде
- 230г брашна
- 4 јајета
- ½ кафене кашичице соли
За сируп:
- 300мл воде
- 350г шећера
- сок од ½ лимуна
Припрема:
Пробајте и турска печена кувана јаја!
Скувати сируп од шећера, воде и лимуновог сока – кувати 15 минута на средње јакој ватри и охладити сируп.
Растопити путер у шерпи, па додати воду и со и оставити да проври. Скинути са ватре и брзо умешати брашно. Оставити смесу да се охлади пет минута, па додати једно по једно јаје – уз непрекидно мешање.
Оставити тесто да се прохлади, док се греје уље у тигању. Тесто пресути у посластичарску кесу или шприц, па избацивати траке тесте у врело уље. Када тулумбе добију златносмеђу боју извадити их из уља и ређати на убрус, како би упио вишак масноће.
Тулумбе прелити шећерним сирупом и оставити најмање 15 минута пре конзумирања (што дуже то боље).
Уколико волите, тулумбе можете посути мрвљеним пистаћем.