Šljiva je pravi lek za nervni sistem!
Ovu veoma uskusnu namirnicu najbolje je jesti u svežem obliku da bi iskoristili sve njene lekovite sastojke.
Osim lepog izgleda i divnog ukusa, šljiva je u velikoj prednosti u odnosu na ostalo voće. Po ukupnoj proizvodnji, Srbija zauzima jedno od vodećih mesta u svetu.
Pogodna je za razne kulinarske obrade, koje vam mogu biti dostupne tokom cele godine. Od nje se prave razni džemovi, pekmezi i slatko. Mogu se zamrznuti i kasnije iskoristiti za razne poslastice, torte ili kolače. Naš narod od ovog voća peče rakiju, jedan od srpskih brendova, koje se osim za piće koristi i u vidu obloga kod bolnih mesta, prehlada ili kao dezinfekciono sredstvo.
Ipak ovu voćku najbolje je jesti u svežem obliku i to bez guljenja kore, jer je ona zapravo i najzdravija. Sadrži jako malo kalorija i ni malo masti, te oni koji vode računa o liniji ne bi trebalo da brinu. Odličan je čistač organizma, podmlađuje ga i pospešuje energiju.
Pročitajte i:
VARKA: Grčka salata nije ono što mislite
Veoma je bogata mineralima kao što su magnezijum, natrujum, fosfor i kalijum. Obiluje vitamanom C, koji je zadužen za smanjivanje rizika od šloga, srčanih bolesti, nekih vrsta kancera. Vlakna koje poseduje ova preukusna poslastica su veoma dobra za snižavanje holesterola u krvi. Dobra je za rad crevnog trakta, pomažući pri hroničnom zatvoru. Jača imunitet i utiče dobro na apetit. Ima veoma blagodetno dejstvo na nervni sistem. Vitamini A, K i neke vrste vitamina B takođe ne manjkaju.
Ako do sada niste, obavezno šljivu uvrstite u svoj jelovnik i iskoristie sva njena lekovita dejstva.