Шљива је прави лек за нервни систем!
Ову веома ускусну намирницу најбоље је јести у свежем облику да би искористили све њене лековите састојке.
Осим лепог изгледа и дивног укуса, шљива је у великој предности у односу на остало воће. По укупној производњи, Србија заузима једно од водећих места у свету.
Погодна је за разне кулинарске обраде, које вам могу бити доступне током целе године. Од ње се праве разни џемови, пекмези и слатко. Могу се замрзнути и касније искористити за разне посластице, торте или колаче. Наш народ од овог воћа пече ракију, један од српских брендова, које се осим за пиће користи и у виду облога код болних места, прехлада или као дезинфекционо средство.
Ипак ову воћку најбоље је јести у свежем облику и то без гуљења коре, јер је она заправо и најздравија. Садржи јако мало калорија и ни мало масти, те они који воде рачуна о линији не би требало да брину. Одличан је чистач организма, подмлађује га и поспешује енергију.
Прочитајте и:
ВАРКА: Грчка салата није оно што мислите
Веома је богата минералима као што су магнезијум, натрујум, фосфор и калијум. Обилује витаманом Ц, који је задужен за смањивање ризика од шлога, срчаних болести, неких врста канцера. Влакна које поседује ова преукусна посластица су веома добра за снижавање холестерола у крви. Добра је за рад цревног тракта, помажући при хроничном затвору. Јача имунитет и утиче добро на апетит. Има веома благодетно дејство на нервни систем. Витамини А, К и неке врсте витамина Б такође не мањкају.
Ако до сада нисте, обавезно шљиву уврстите у свој јеловник и искористие сва њена лековита дејства.