SMIŠLJENO KOD NAS, BIĆE SVETSKI HIT? Nećete verovati od čega prave kafu
Nikolaje Kotrla (63), poljoprivrednik iz Vlajkovca, nedaleko od Vršca, u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije registrovao je pod brojem 53804 svoj pronalazak: „Postupak za proizvodnju beskofeinskog napitka od cvekle“, i time dosanjao svoj san.
Reč je o postupku za proizvodnju beskofeinskog napitka, koji pripada grupi surogata kafe. Kaže: „i kafa je i nije kafa, na tradicionalni napitak podseća i bojom, i ukusom, i mirisom.
Nikolaje se nada da će njegov patent naći mesto na velikom tržištu, uprkos tome što, pored svih izuzetnih osobina, ima i jednu manu: prilično je skuplji od prirodnog zrna kafe, i nije namenjen „širokim narodnim masama“.
- Skuplji jeste, ali ima spektar kvalitetnih osobina, koji preuzima od osnovne sirovine – cvekle, koju svako seosko domaćinstvo seje na svom posedu. Ideja da istražujem mi je pala na pamet, verovali ili ne, u snu, pre pet-šest godina. U međuvremenu sam, međutim, poremetio san, mozgajući, čitajući sijaset stručne i laičke literature, isprobavajući tehnološki postupak na desetine puta..., kako bih došao do formule koja obezbeđuje kvalitet mom napitku, kaže Nikolaje Kotrla, poljoprivrednik i pronalazač iz Vlajkovca za portal eVršac.
On tvrdi da u svetu nema sličnog proizvoda, „mada je izvesna srodnost sa jednim iz Rusije bila na proveri“.
Nikolaje tvrdi da je na brojnim degustacijama, u Srbiji i inostranstvu, retko ko pogodio da njegova kafa nije kafa.
- A znate šta je u svemu „šlag na torti“? Pa to što nakon ispijanja, na dnu šoljice ostaje soc boje topljene mlečne čokolade, koji nudi razne figurice za – gledanje u šolju, i uglavnom su to slike koje „nagoveštavaju“ lepe događaje. Pravi domaćinski proizvod. Iz Vlajkovca i okolnih sela, mnogo naših ima u Švajcarskoj, Kanadi, Švedskoj, Americi..., i kada se vraćaju u te zemlje obavezno ponesu i, u skromnim uslovima proizvedenu - moju kafu, čije je pakovanje svojevrsni suvenir, veli Nikolaje, koji je kao intelektualnu svojinu zaštitio i ambalažu – posudicu od bukovog drveta, u koju se pakuje materijal dovoljan za 300 mililitara napitka.