ŠOKANTNO: Gadite se na dlake u hrani, a u ovim namirnicama ih stalno ima
Zapitajte se da li ćete posle ovih činjenica i dalje kupovati ove namirnice, a koristili ste ih svaki dan.
Kako bi popravili učinjenu štetu zbog brze pripreme hrane, proizvođači koriste razne dodatke – boje, regulatorne kiselosti, sredstva koja pojačavaju ukus i sredstva za učvršćivanje testa. Ali pored toga, oni dodaju i aditiv I – cistein, koji se dobija od ljudske kose. Proizvođači vrlo lako dolaze do vlasi – sa podova kineskih frizerskih salona.
Kosa se otapa u kiselini, nakon čega se I-cistein izdvaja u hemijskom procesu. U slučaju da vam se ova činjenica ne dopada, problem za vas nastaje onda kada proizvođači ne označavaju (ne moraju to da rade) ovaj aditiv na etiketi namirnice.
Interesantno je što I – cisterin vrlo koristan – poboljšava elastičnost i kvalitet testa. Pored hleba, stavljaju ga u keks, pecivo, kolače i smrznute proizvode, piše dnevno.hr.