SPECIJALITET KUĆE: Ptica udavljena u konjaku
Ovaj specijalitet se jede sa salvetom preko glave, ali ne iz razloga na koji ste pomislili.
Ptica ortolan je ptica pevačica koja nije veća od dečije šake. Ova ptica je u Francuskoj specijalitet koji se jede zajedno sa kostima.
Priprema jela je veoma surova. Ptica se najpre kljuka kako bi dobila na težini, zatim se potapa u konjak u kome se udavi, pa se peče u rerni. A mogu da vam je posluže i na tacni u plamenu.
U tradiciji je da ljubitelji pečenog ortolana tokom jela prekrivaju glavu velikom, belom salvetom, što da se ne bi videlo kako pljuju kosti, što da bi zadržali celovitost arome. Ima i onih koji tvrde da krpa na glavi služi kako bi se sakrila sramota pred Bogom zbog proždiranja ptice njemu ugodnog glasa.
Četiri vrhunska francuska kuvara tražila su da im se barem jedan vikend ili makar jedan dan u godini dozvoli da u svojim restoranima serviraju ovaj dugo zabranjeni specijalitet.