СПЕЦИЈАЛИТЕТ КУЋЕ: Птица удављена у коњаку
Овај специјалитет се једе са салветом преко главе, али не из разлога на који сте помислили.
Птица ортолан је птица певачица која није већа од дечије шаке. Ова птица је у Француској специјалитет који се једе заједно са костима.
Припрема јела је веома сурова. Птица се најпре кљука како би добила на тежини, затим се потапа у коњак у коме се удави, па се пече у рерни. А могу да вам је послуже и на тацни у пламену.
У традицији је да љубитељи печеног ортолана током јела прекривају главу великом, белом салветом, што да се не би видело како пљују кости, што да би задржали целовитост ароме. Има и оних који тврде да крпа на глави служи како би се сакрила срамота пред Богом због прождирања птице њему угодног гласа.
Четири врхунска француска кувара тражила су да им се барем један викенд или макар један дан у години дозволи да у својим ресторанима сервирају овај дуго забрањени специјалитет.