Sporne štrudle ispravne
Beograd - Austrijska agencija za zdravlje i bezbednost hrane saopštila je da su štrudle od smokava srpskog proizvođača, vraćene iz EU, bezbedne za konzumiranje.
Prema izveštaju Austrijske agencije za zdravlje i bezbednost hrane, koji je Politika dobila na uvid, u ovom proizvodu pronađeno je od 1,2 do 5,2 mikrograma ohratoksina po kilogramu, dok je prema rezultatima iz Slovenije u izveštaju RASFF-a bilo navodno 15 mikrograma po kilogramu.
Takođe je ustanovljeno da su se ovi toksini našli u štrudlama iz kontaminirane marmelade od smokava drugog proizvođača, koji snabdeva ovu fabriku sirovinom.
Na pitanje može li fabrika da opstane posle ovog slučaja, iz kompanije kažu da su već otpustili polovinu radnika, ali da će krenuti u borbu za opstanak. Kupci iz Nemačke su već poručili nove količine štrudli, za koju su dobijene analize da su bezbedne. Čeka se još inspekcijska dozvola za slanje proizvoda. Već danas očekuju predstavnike dobavljača iz Slovenije, koji žele da ih posete i uvere se na koji način nabavljaju sirovine i nadaju se nastavku saradnje. Ipak, mentalitet tržišta generalno u regionu je drugačiji, saopštila je uprava , i verovatno će biti potrebno mnogo vremena da se oporave.
Tehnolog Ljiljana Grbović, direktor ''Žitoprerade DM'' kaže da ni domaćim ni evropskim pravilnicima nije definisana granica ohratoksina A u marmeladi zbog čega laboratorije nisu ni radile tu kontrolu.
Sporne štrudle prvo su povučene iz Slovenije, odakle je i počeo ceo problem oko nivoa orhatoksina.
(Politika)