Спорне штрудле исправне
Београд - Аустријска агенција за здравље и безбедност хране саопштила је да су штрудле од смокава српског произвођача, враћене из ЕУ, безбедне за конзумирање.
Према извештају Аустријске агенције за здравље и безбедност хране, који је Политика добила на увид, у овом производу пронађено је од 1,2 до 5,2 микрограма охратоксина по килограму, док је према резултатима из Словеније у извештају RASFF-a било наводно 15 микрограма по килограму.
Такође је установљено да су се ови токсини нашли у штрудлама из контаминиране мармеладе од смокава другог произвођача, који снабдева ову фабрику сировином.
На питање може ли фабрика да опстане после овог случаја, из компаније кажу да су већ отпустили половину радника, али да ће кренути у борбу за опстанак. Купци из Немачке су већ поручили нове количине штрудли, за коју су добијене анализе да су безбедне. Чека се још инспекцијска дозвола за слање производа. Већ данас очекују представнике добављача из Словеније, који желе да их посете и увере се на који начин набављају сировине и надају се наставку сарадње. Ипак, менталитет тржишта генерално у региону је другачији, саопштила је управа , и вероватно ће бити потребно много времена да се опораве.
Технолог Љиљана Грбовић, директор ''Житопрераде ДМ'' каже да ни домаћим ни европским правилницима није дефинисана граница охратоксина А у мармелади због чега лабораторије нису ни радиле ту контролу.
Спорне штрудле прво су повучене из Словеније, одакле је и почео цео проблем око нивоа орхатоксина.
(Политика)