SRPSKI KOLAČIĆI NAJBOLJI NA SVETU: Vanilice odabrane za omiljenu poslasticu za praznike!
Popularni sprski sitni kolači su zvanično pobedili.
Sajt za kulinarske recepte "Food52" sastavio je listu najlepših sitnih kolača koji predstavljaju 46 zemalja sveta. Srbiju najbolje predstavljaju vanilice, a recept koji je nominovala korisnica sajta Aleksandra (QueenSashy) proglašen je za najbolji recept za sitne kolače na svetu.
Da komplikovani recept i skupi sastojci nisu uvek presudni za ukusan i dobar kolač, dokaz su srpske vanilice. Miris i ukus mekanog kolača sa domaćim džemom mnoge podseća na detinjstvo i praznike. Gotovo da nema deteta u Srbiji kome mama ili baka nisu pravile vanilice, a recept za ovaj jednostavan kolač neretko je i porodična tajna koja se brižljivo čuva i prenosi na nove generacije.
Iz tog razloga, za vanilice postoji nekoliko desetina različitih recepata koji su se vremenom menjali i usavršavali.
Ipak, osnovni sastojci za omiljenu poslasticu iz detinjstva ostali su isti. Sitni kolačić u kome se krije mnogo ljubavi i slatkoće, izrađuje se uz pomoć jednostavnih i pristupačnih sastojaka. Tu su šećer, brašno, jaja, mast, marmelada i nezaobilazni šećer u prahu. Iako je vanilice poprilično lako pripremiti, sa receptima i umećem "majstora" za ovaj kolač nije se jednostavno takmičiti.
Recept za 60 vanilica koji je Srbiji doneo prazničnu titulu:
- 200 grama šećera u prahu
- 1 mahuna vanile isečena na komadiće
- 300 grama masti
- 250 grama grama kristal šećera
- 1 jaje
- 2 žumanca
- Sok jednog limuna
- 1 kašičica fino rendane limunove korice
- 250 grama mlevenih oraha
- 600 grama brašna
- Džem od šipaka ili kajsija
Kreativnost u izradi i ukrašavanju vanilica još jedna je specifičnost ovog kolača. Najčešći je kružni oblik koji u sredini krije domaću marmeladu, a popularne su i vanilice u obliku polumeseca, zvezdica, cvetića i srca. Zaštitni znak je šećer u prahu koji je nezaobilazni sastojak tradicionalne poslastice. U Srbiji su omiljene uz topao čaj, kafu ili mleko.
#NapraviSam - #recept za domaće vanilice https://t.co/nJDtMrF8uA pic.twitter.com/wgbQBxj7as— Napravi sam (@napravisam_rs) November 1, 2015
U novije vreme vanilice se pripremaju i sa eurokremom. Ipak, za originalne i prave smatraju se one sa domaćim džemom ili marmeladom. Ukoliko do sada niste imali priliku da probate ovaj srpski kolač, praznici su pravo vreme da to i učinite. Prijatno!
#Serbian "vanilice" declared as the best holiday cookie in the world! >> https://t.co/s7cYejz4eW pic.twitter.com/Rxm3ybszVt
— Serbia.com (@SerbiaCom) December 23, 2015
A kako spremiti nadaleko čuveni JNA vojnički pasulj možete videti OVDE.
Pročitajte i:
- Znate li kako da spremite savršen paradajz sos? Tajna je u RENDANJU! (VIDEO)
- KAO DA KUVANJE NIJE DOVOLJNO TEŠKO: Ovi ekstremno minijaturni obroci će vas oduševiti! (VIDEO)
- USKOČI U POTPETICE I VARJAČU U RUKE: WannabeTV predstavlja projekat "Modna varjača"
- Da li biste PROBALI svoj MOZAK? Oni jesu i evo kako se završilo (VIDEO)
- Ovi momci su jeli VAGINU i reklo bi se da su nevini! Kakav je ukus? (FOTO)