СРПСКИ КОЛАЧИЋИ НАЈБОЉИ НА СВЕТУ: Ванилице одабране за омиљену посластицу за празнике!
Популарни спрски ситни колачи су званично победили.
Сајт за кулинарске рецепте "Фоод52" саставио је листу најлепших ситних колача који представљају 46 земаља света. Србију најбоље представљају ванилице, а рецепт који је номиновала корисница сајта Александра (QueenSashy) проглашен је за најбољи рецепт за ситне колаче на свету.
Да компликовани рецепт и скупи састојци нису увек пресудни за укусан и добар колач, доказ су српске ванилице. Мирис и укус меканог колача са домаћим џемом многе подсећа на детињство и празнике. Готово да нема детета у Србији коме мама или бака нису правиле ванилице, а рецепт за овај једноставан колач неретко је и породична тајна која се брижљиво чува и преноси на нове генерације.
Из тог разлога, за ванилице постоји неколико десетина различитих рецепата који су се временом мењали и усавршавали.
Ипак, основни састојци за омиљену посластицу из детињства остали су исти. Ситни колачић у коме се крије много љубави и слаткоће, израђује се уз помоћ једноставних и приступачних састојака. Ту су шећер, брашно, јаја, маст, мармелада и незаобилазни шећер у праху. Иако је ванилице поприлично лако припремити, са рецептима и умећем "мајстора" за овај колач није се једноставно такмичити.
Рецепт за 60 ванилица који је Србији донео празничну титулу:
- 200 грама шећера у праху
- 1 махуна ваниле исечена на комадиће
- 300 грама масти
- 250 грама грама кристал шећера
- 1 јаје
- 2 жуманца
- Сок једног лимуна
- 1 кашичица фино рендане лимунове корице
- 250 грама млевених ораха
- 600 грама брашна
- Џем од шипака или кајсија
Креативност у изради и украшавању ванилица још једна је специфичност овог колача. Најчешћи је кружни облик који у средини крије домаћу мармеладу, а популарне су и ванилице у облику полумесеца, звездица, цветића и срца. Заштитни знак је шећер у праху који је незаобилазни састојак традиционалне посластице. У Србији су омиљене уз топао чај, кафу или млеко.
#NapraviSam - #recept за домаће ванилице https://t.co/nJDtMrF8uA pic.twitter.com/wgbQBxj7as— Направи сам (@napravisam_rs) Новембер 1, 2015
У новије време ванилице се припремају и са еурокремом. Ипак, за оригиналне и праве сматрају се оне са домаћим џемом или мармеладом. Уколико до сада нисте имали прилику да пробате овај српски колач, празници су право време да то и учините. Пријатно!
#Serbian "ванилице" децларед ас the бест holiday cookie ин the world! >> https://t.co/s7cYejz4eW pic.twitter.com/Rxm3ybszVt
— Serbia.com (@SerbiaCom) Децембер 23, 2015
А како спремити надалеко чувени ЈНА војнички пасуљ можете видети ОВДЕ.
Прочитајте и:
- Знате ли како да спремите савршен парадајз сос? Тајна је у РЕНДАЊУ! (ВИДЕО)
- КАО ДА КУВАЊЕ НИЈЕ ДОВОЉНО ТЕШКО: Ови екстремно минијатурни оброци ће вас одушевити! (ВИДЕО)
- УСКОЧИ У ПОТПЕТИЦЕ И ВАРЈАЧУ У РУКЕ: WannabeTV predstavlja пројекат "Модна варјача"
- Да ли бисте ПРОБАЛИ свој МОЗАК? Они јесу и ево како се завршило (ВИДЕО)
- Ови момци су јели ВАГИНУ и рекло би се да су невини! Какав је укус? (ФОТО)