TRADICIONALNO BRITANSKO: Lankaširski vrući lonac
Ovaj složenac potiče iz Lankašira u severnoj Engleskoj, iz 19. veka. Jedno je od tradicionalnih jela britanske kuhinje koje možete naći na jelovniku mnogih engleskih pabova.
Potrebno:
- 450g jagnjetine (najbolje od vrata)
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 manja šargarepa
- 1 mali paškanat
- 2 manja krompira
- 2 lista lovora
- pola kafene kašičice šećera
- 10g putera
- 2 kafene kašičice Vorčester sosa
- 2 supene kašike majčine dušice
- pola kocke za supu
- 300ml vode
- so, biber
Priprema:
Luk iseći na kolutove, a povrće na male komade. Krompir samo oprati i ostaviti koru, pa ga naseći na kolutove.Meso iseckati na kockice, posoliti, pobiberiti, posuti šećerom i dobro promešati. Uvaljati u brašno i propržiti nekoliko minuta, tek da dobiuje boju. Ostaviti na toplom.
Vatrostalni sud premazati puterom, pa slagati red krompira, red luka, red mesa i povrća, dodati začine, so i biber, pa završiti redom krompira i još posoliti i pobiberiti po potrebi.
U 300ml vode otopiti kocku za supu, dodati Vorčester sos i preliti preko složenca. Dodati vode, ali nikako da bude preko složenca, već do poslednjeg reda krompira. Premazati krompir rastopljenim puterom i staviti da se peče u već ugrejanoj rerni na 170˘. Peći poklopljeno sat i po. Izvaditi, skloniti foliju ili poklopac, pa vratiti u rernu da se zapeče 15-ak minuta. Servirati uz salatu po izboru.
Ukoliko želite da postignete intenzivniji i bogatiji ukus, onda kuvajte po tradicionalnom receptu – sa ovčetinom umesto jagnjetine i sa dodatkom jagnjećih bubrega ili krvavice.