ТРАДИЦИОНАЛНО БРИТАНСКО: Ланкаширски врући лонац
Овај сложенац потиче из Ланкашира у северној Енглеској, из 19. века. Једно је од традиционалних јела британске кухиње које можете наћи на јеловнику многих енглеских пабова.
Потребно:
- 450г јагњетине (најбоље од врата)
- 1 већа главица црног лука
- 1 мања шаргарепа
- 1 мали пашканат
- 2 мања кромпира
- 2 листа ловора
- пола кафене кашичице шећера
- 10г путера
- 2 кафене кашичице Ворчестер соса
- 2 супене кашике мајчине душице
- пола коцке за супу
- 300мл воде
- со, бибер
Припрема:
Лук исећи на колутове, а поврће на мале комаде. Кромпир само опрати и оставити кору, па га насећи на kolutove.Meso исецкати на коцкице, посолити, побиберити, посути шећером и добро промешати. Уваљати у брашно и пропржити неколико минута, тек да добиује боју. Оставити на топлом.
Ватростални суд премазати путером, па слагати ред кромпира, ред лука, ред меса и поврћа, додати зачине, со и бибер, па завршити редом кромпира и још посолити и побиберити по потреби.
У 300мл воде отопити коцку за супу, додати Ворчестер сос и прелити преко сложенца. Додати воде, али никако да буде преко сложенца, већ до последњег реда кромпира. Премазати кромпир растопљеним путером и ставити да се пече у већ угрејаној рерни на 170˘. Пећи поклопљено сат и по. Извадити, склонити фолију или поклопац, па вратити у рерну да се запече 15-ак минута. Сервирати уз салату по избору.
Уколико желите да постигнете интензивнији и богатији укус, онда кувајте по традиционалном рецепту – са овчетином уместо јагњетине и са додатком јагњећих бубрега или крвавице.