U SVE SE MEŠALA, ALI... Najpoznatiji začin "Vegeta" se povlači zbog SALMONELE!
U Nemačkoj, Austriji i Slovačkoj je povučena iz prodaje „Vegeta“, najpoznatiji proizvod hrvatske kompanije „Podravka“, jer je u njoj izolovana salmonela.
Iako još nije utvrđeno da li u „Vegetama“ koje se prodaju na srpskom tržištu ima ove opasne bakterije, organizacije za zaštitu potrošača zahtevaju da se začin zbog preventive povuče iz naših prodavnica.
Kako kažu predstavnici organizacija, postoji verovatnoća da se i u Srbiji prodaju pakovanja „Vegete “ koja imaju salmonelu. U "Vegeti" je salmonela prvi put otkrivena u Austriji, a onda je utvrđeno da su se iste serije prodavale i u Slovačkoj i Nemačkoj. Nemačka agencija za zaštitu i bezbednost potrošača povukla je pakovanja od 250 i 500 grama, nakon čega je "Podravka“ iz Hrvatske priznala neispravnosti.
Kompanija je zamolila potrošače u Nemačkoj da ne kupuju više ove proizvode, i da za one koje su kupili mogu dobiti novac nazad.
Uznemireni potrošači u Srbiji
Ova vest je uznemirila i potrošače u Srbiji, jer ovaj začin već dugo koriste. Naša udruženja potrošača su se takođe oglasila, pa su zatražila da se ispita da li je vegeta kod nas bakteriološki ispravna.
Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, rekao je da postoji velika verovatnoća da je vegeta zaražena salmonelom već na našem tržištu, ali da se zbog nedostatka kontrole to nije saznalo. Zato je nadležno ministarstvo povuklo sav kontingent vegete sa tržišta. Papović savetuje potrošače da se uzdrže još neko vreme od kupovine vegete.
Kako prepoznati salmonelu
Salmonela se manifestuje mučninom, prolivom, povraćanjem, temperaturom, vrtoglavicom ili groznicom. Najčešće se prenosi putem konzumiranjem hrane koja je sadrži ili preko prljavih ruku.
"Podravka Srbija" kaže kako se povlačenje serija vegete odvija samo u Nemačkoj, Austriji i Slovačkoj, ali da u Srbiji nema pomenutih serija. Ipak, Podravka je sprovela povlačenje „Vegete“ od 250 i 500gr., jer je na kontroli u Austriji ovaj začin pokazao indicije bakterije, piše Informer.
Bivši načelnik veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić objasnio je da je salmonela moguća najverovatnije zbog loše higijene prilikom termičke obrade namirnica, ili je to zbog đubriva. Naše Ministarstvo poljoprivrede kaže da još nema razloga za brigu.
Pročitajte i: