У СВЕ СЕ МЕШАЛА, АЛИ... Најпознатији зачин "Вегета" се повлачи због САЛМОНЕЛЕ!
У Немачкој, Аустрији и Словачкој је повучена из продаје „Вегета“, најпознатији производ хрватске компаније „Подравка“, јер је у њој изолована салмонела.
Иако још није утврђено да ли у „Вегетама“ које се продају на српском тржишту има ове опасне бактерије, организације за заштиту потрошача захтевају да се зачин због превентиве повуче из наших продавница.
Како кажу представници организација, постоји вероватноћа да се и у Србији продају паковања „Вегете “ која имају салмонелу. У "Вегети" је салмонела први пут откривена у Аустрији, а онда је утврђено да су се исте серије продавале и у Словачкој и Немачкој. Немачка агенција за заштиту и безбедност потрошача повукла је паковања од 250 и 500 грама, након чега је "Подравка“ из Хрватске признала неисправности.
Компанија је замолила потрошаче у Немачкој да не купују више ове производе, и да за оне које су купили могу добити новац назад.
Узнемирени потрошачи у Србији
Ова вест је узнемирила и потрошаче у Србији, јер овај зачин већ дуго користе. Наша удружења потрошача су се такође огласила, па су затражила да се испита да ли је вегета код нас бактериолошки исправна.
Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије, рекао је да постоји велика вероватноћа да је вегета заражена салмонелом већ на нашем тржишту, али да се због недостатка контроле то није сазнало. Зато је надлежно министарство повукло сав контингент вегете са тржишта. Паповић саветује потрошаче да се уздрже још неко време од куповине вегете.
Како препознати салмонелу
Салмонела се манифестује мучнином, проливом, повраћањем, температуром, вртоглавицом или грозницом. Најчешће се преноси путем конзумирањем хране која је садржи или преко прљавих руку.
"Подравка Србија" каже како се повлачење серија вегете одвија само у Немачкој, Аустрији и Словачкој, али да у Србији нема поменутих серија. Ипак, Подравка је спровела повлачење „Вегете“ од 250 и 500гр., јер је на контроли у Аустрији овај зачин показао индиције бактерије, пише Информер.
Бивши начелник ветеринарске инспекције Мирослав Стојшић објаснио је да је салмонела могућа највероватније због лоше хигијене приликом термичке обраде намирница, или је то због ђубрива. Наше Министарство пољопривреде каже да још нема разлога за бригу.
Прочитајте и: