Začin u službi zdravlja – kim
30.07.2014.
20:10
Komentari (0)
Oslobađa od gasova i suvišne vode u telu, a pročitajte za šta je još dobar ovaj mali a "snažan" začin.
Prvenstveno gajen u istočnom Mediteranu, zbog lakog adaptiranja na razne klimatske uslove, ovaj začin uspeva širom sveta.
Tokom srednjeg veka se verovalo da leči strah od životinja, dok se u nekim zemljama smatralo da donosi sreću novim bračnim parovima (iz tog razloga su ga koristili da njime posipaju mladence, onako kako se koristi i pirinač).
Kim ima mnoge blagodeti:
- Bogat je gvožđem, kalcijumom, magnezijumom i dijetalnim vlaknima.
- Sadrži proteine, ugljene hidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, folnu kiselinu, beta karoten.
- Pomaže varenje, dobar je protiv nadimanja, bogat je vitaminima B, ublažava stomačne grčeve, deluje kao blagi diuretik.
- Od njega se pravi oblog koji zaustavlja krvarenje iz nosa, primenje se kod ujeda otrovnih životinja, leči bolove u želucu a pripisuju mu se i antikancerogena dejstva, naročito kod tumora jetre i stomaka.
- Protiv loseg zadaha i gorušice, preporučuje se upotreba kima nakon jela.
- Jača rad želuca i ispira toksine iz tela.
- Onima koji imaju alergije se preporučuje da preventivno piju ulje kima
Naravno, neizostavno je spomenuti njegovu upotrebu u kulinarstvu. Možete ga dodati u razne salate, umake, kako slana tako i slatka jela.