Зачин у служби здравља – ким
30.07.2014.
20:10
Коментари (0)
Ослобађа од гасова и сувишне воде у телу, а прочитајте за шта је још добар овај мали а "снажан" зачин.
Првенствено гајен у источном Медитерану, због лаког адаптирања на разне климатске услове, овај зачин успева широм света.
Током средњег века се веровало да лечи страх од животиња, док се у неким земљама сматрало да доноси срећу новим брачним паровима (из тог разлога су га користили да њиме посипају младенце, онако како се користи и пиринач).
Ким има многе благодети:
- Богат је гвожђем, калцијумом, магнезијумом и дијеталним влакнима.
- Садржи протеине, угљене хидрате, засићене и незасићене масне киселине, фолну киселину, бета каротен.
- Помаже варење, добар је против надимања, богат је витаминима Б, ублажава стомачне грчеве, делује као благи диуретик.
- Од њега се прави облог који зауставља крварење из носа, примење се код уједа отровних животиња, лечи болове у желуцу а приписују му се и антиканцерогена дејства, нарочито код тумора јетре и стомака.
- Против лосег задаха и горушице, препоручује се употреба кима након јела.
- Јача рад желуца и испира токсине из тела.
- Онима који имају алергије се препоручује да превентивно пију уље кима
Наравно, неизоставно је споменути његову употребу у кулинарству. Можете га додати у разне салате, умаке, како слана тако и слатка јела.