Zašto su pečeni pilići jeftiniji od svežeg mesa?
Američka agencija Bloomberg objasnila je zašto se često događa da su pečeni pilići u supermarketima jeftiniji od svežeg mesa.
Oni koji vole piletinu verovatno su primetili jednu vrlo neobičnu stvar u supermarketima – da je najčešće jeftinije kupiti pečeno pile, nego kupiti sveže meso i pripremiti obrok kod kuće, piše agencija Bloomberg.
Kuvanje kod kuće je obično jeftinije, tako da se postavlja pitanje zašto su pilići izuzetak? Objašnjenje je jednostavno – trgovinski lanci na ražanj stavljaju piliće koji su pred istekom roka upotrebe. I to ne rade samo sa pilićima, već sa većinom ostalih namirnica koje se mogu naći u vitrinama s gotovim jelima, prenosi b92.
Iako ova praksa deluje nepošteno, Bloomberg ocenjuje da je zapravo reč o genijalnoj poslovnoj strategiji. Umesto da beleže gubitke na hrani koja je još uvek ispravna, trgovinski lanci je peku, kuvaju i serviraju toplu.
"O ovakvim stvarima se gotovo nikada ne govori kada se priča o inovacijama, iako je reč o jednom od najboljih primera jačanja efikasnosti naše ekonomije u prethodnih nekoliko decenija", piše Bloomberg.
Ovakva praksa korisna je i za trgovinske lance i za potrošače, a pri tom znatno smanjuje količinu hrane koja zbog isteka roka završi u smeću, zaključuje američka agencija.