Зашто су печени пилићи јефтинији од свежег меса?
Америчка агенција Блоомберг објаснила је зашто се често догађа да су печени пилићи у супермаркетима јефтинији од свежег меса.
Они који воле пилетину вероватно су приметили једну врло необичну ствар у супермаркетима – да је најчешће јефтиније купити печено пиле, него купити свеже месо и припремити оброк код куће, пише агенција Блоомберг.
Кување код куће је обично јефтиније, тако да се поставља питање зашто су пилићи изузетак? Објашњење је једноставно – трговински ланци на ражањ стављају пилиће који су пред истеком рока употребе. И то не раде само са пилићима, већ са већином осталих намирница које се могу наћи у витринама с готовим јелима, преноси б92.
Иако ова пракса делује непоштено, Блоомберг оцењује да је заправо реч о генијалној пословној стратегији. Уместо да бележе губитке на храни која је још увек исправна, трговински ланци је пеку, кувају и сервирају топлу.
"О оваквим стварима се готово никада не говори када се прича о иновацијама, иако је реч о једном од најбољих примера јачања ефикасности наше економије у претходних неколико деценија", пише Блоомберг.
Оваква пракса корисна је и за трговинске ланце и за потрошаче, а при том знатно смањује количину хране која због истека рока заврши у смећу, закључује америчка агенција.