DA BUDE KRUT I STABILAN SATIMA: Evo koju KUHINJSKU NAMIRNICU namažite na OVO mesto KOD P*NISA (FOTO)
Radi u 87% slučajeva...
Jedna scena iz fantastične HBO-ove humorističke serije "Curb your enthusiasm" ostala je u sećanju mnogim gledaocima. To je scena kada Porno Gil (Bob Odenkirk) objašnjava kako pomoću tabasko sosa možete da zadržite zdravu i efektnu erekciju dugo vremena. Sve što treba da uradite jeste da ga umažete unutar svog analnog otvora u trenutku potentnosti i to će ostati da stoji kako treba.
Mnogi su kasnije ovo probali da izvedu i podaci govore da u preko 87% slučajeva je to bila uspešna metoda.
Verujemo da je svako čuo za Tabasco sos, ali verujemo i da mnogi ne znaju kako se on pravi. Naravno da je u ovom slučaju (kao i u mnogim drugim) najbolji originalni recept i proizvod, ali ako želite da se sami oprobate u pravljenju nečeg što veoma liči na tabasko i da pri tom prođete mnogostruko jeftinije pročitajte do kraja ovaj tekst.
Priprema tabaska u domaćoj radinosti liči na pripremu ajvara, tj. nije baš jednostavan i brzinski proces, a to opet znači da ćete osim kuhinje upraljati i gomilu sudova.
Originalni ljuti sos pravi se od vrste paprike koja se zove Tabasco, a prvi put ga je napravio Edmund Mekilini (Edmund McIlhenny u originalu) 1868. godine na ostrvu Ejveri u Luizijani. Taj sos se pravi i danas na istom mestu, a proces izdrade i sastojci osnovnog Tabasko sosa su sve ove godine ostali nepromenjeni. Ono što ga čini toliko posebnim, osim vrste paprike od koje se pravi, je i to da proces fermentacije traje tri godine u hrastovim buradima u kojima je pre toga odležavao Burbon.
Kao što postoje različite vrste paprika, različitih ljutina, tako postoji i nekoliko varijanti Tabasko, u zavisnosti od paprike koja se koristi. Originalni crveni Tabasco sos je "srednje ljut" i meri se od 2,500–5,000 SHU po Skovilovoj skali. Habanero sos je najljući i ima preko 7000 jedinica po Skovilu, a najmanje ljut je slatki tabasko sa svega 100-600 Skovila.
Dakle, pošto magičnost ovog ljutog sosa od paprike leži i sazreva u hrastovim buradima nemojte očekivati da ćete u nekoj domaćoj radinosti uspeti da dobijete taj specifični ukus i miris tabaska. Ali možete pokušati i možete probati da ga napravite, jer na kraju krajeva tabasko sos je samo lepši naziv za dobro odležalo sirće od ljute paprike - ali jako dobro sirće.
Osim ovog šturog originalnog recepta, na interentu možete pronaći more sajtova koji pišu recepte za pravljenje domaćeg tabasko sosa.
Ono što sam ja probala su dva načina:
- prvi način je sa kuvanom paprikom,
- a drugi način je od presne mlevene paprike.
U oba slučaja, koristi se ljuta paprika - po mogućnosti mesnata ljuta paprika, ili na kraju krajeva paprika koju imate, uz napomenu da vam za gušći sos ipak treba neka mesnatija paprika.