EKO KULINARSTVO
11 načina da koristite nutritivni kvasac: Evo i zašto je to dobro za vas!
Nutritional yeast, odnosno nutritivni kvasac se često koristi kao poboljšivač ukusa, a pored toga je i zdrav.
Čak ima nadimak- nooch - i neki ljudi ga otkrivaju ne zbog zdravstvenih prednosti već zbog zanimljivog ukusa, koji dobija od gluuminske kiseline kao što to čini i parmezan.
Evo brzog pregleda njegovih prednosti i načina korišćenja.
Šta je nutritivni kvasac?
Neaktivni oblik kvasca, često soj Saccharomyces cerevisiae, nutritional yeast se prodaje kao prehrambeni proizvod. Razlikuje se od aktivnog suvog kvasca koji koristite za pečenje jer ne peni. Budući da je neaktivan, ne može uzrokovati fermentaciju ili rast testa.
Kada se kvasac fermentira, bere se, pere, pasterizuje i suši, formirajući pahuljice koje izgledaju kao hrana za ribe.
Nutritional yeast možete često naći u prodavnicama zdrave hrane u velikim pakovanjima.
Da li je zdrav?
Nutritivni kvasac ima nekoliko prednosti. Jedna velika prednost je što često sadrži vitamin B12, važan vitamin u kojem je mnogo ljudi deficientno.
Pored B12, nutritivni kvasac je i kompletan protein, sadrži druge B vitamine, nizak je u masti i natrijumu, bez šećera i glutena, i sadrži gvožđe.
Međutim, postoji jedna stvar na koju treba obratiti pažnju. Na primer, visok sadržaj fosfora u kvascu može iscrpeti kalcijum iz tela; stoga neki proizvođači kvasca sada dodaju i kalcijum.
Kako ga koristiti?
Nutritivni kvasac se često koristi kao „alternativa“ mlečnim proizvodima među veganima. Ako želite vegansku verziju jela koje uključuje otopljeni sir ili parmezan, verovatno ćete želeti da dodate nutritivni kvasac.
Ključ kod korišćenja je da je suv i pahuljast, pa vam treba malo tečnosti uz to - maslinovo ulje ili prilično vlažna hrana dobro funkcionišu. Koja jela dobro idu s njim? Mnoga!
Evo nekoliko načina kako ga možete redovno koristiti:
1. U jelima od pirinča i testenine
2. Na hlebu ili krekerima
3. Sa leblebijama
4. U supama
5. Na žutim i zelenim mahunama
6. U kajgani
7. Na kokicama
8. Sa graškom, kukuruzom i šargarepom
9. Na salatama
10.Knedle