Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Лош расхладни систем може значајно да СКРАТИ ЖИВОТНИ ВЕК мотоцикла

25.07.2023. 11:20
Пише:
Čovek na motoru
Човек на мотору / Извор: Профимедиа/илустрација

Прегревање и хлађење.

Многи власници не размишљају о проблематици док казаљка температуре не оде у црвено. У овом тексту биће више речи о хлађењу мотоцикала, приближићемо како оно функционише, како се одржава и које су последице уколико се то не чини. Ко је први почео са воденим хлађењем?

ВЕЛИЧИНЕ ДЕВЕТ ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА: Сеат гради фабрику батерија

ВЕЛИЧИНЕ ДЕВЕТ ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА: Сеат гради фабрику батерија

ЗБОГОМ КРШЕВИ: Прети велико поскупљење половњака

ЗБОГОМ КРШЕВИ: Прети велико поскупљење половњака

BMW ПРАВИ НОВ ПРОГРАМ: Уз аутомобил добијате и симулацију спортске вожње

BMW ПРАВИ НОВ ПРОГРАМ: Уз аутомобил добијате и симулацију спортске вожње

Први мотоцикли са воденим хлађењем стижу половином седамдесетих година из Јапана. Први је био Сузуки са моделом ГТ750 који је користио двотактни троцилиндрични агрегат. Касније, Kawasaki ГПз 900Р Ниња је први мотоцикл са редним четвороцилиндричним агрегатом са 16 вентила и воденим хлађењем. 

Зашто је боље водено од ваздушног хлађења?

Оба система имају предности и мане. Агрегат са ваздушним хлађењем је једноставнији. Са друге стране, водено хлађење омогућава више снаге, тиши рад, мању потрошњу горива, као и дуже сервисне интервале.

Данас је готово немогуће испунити норме издувних гасова без воденог хлађења, зато, чак и произвођачи којима је ваздушно хлађени агрегат део идентита прелазе на водено хлађење упркос негодовању поштовалаца. Случај Harley Давидсона ВРСЦ – први Harley хлађен водом.

Један од таквих примера је Харлијев В РОД који се појавио на тржишту 2001. године. Овај модел погоњен је новим водено хлађеним В2 агрегатом који је Харли развио заједно са Поршеом. Иако се радило о фантастичном агрегату у погледу снаге и поузданости, љубитељи су имали опречна мишљења. В Род није оправдао Харлијева очекивања по питању продаје и на крају је заборављен, као изрод међу традиционалним Харлијевим моделима. Сличан проблем је имао и BMW са ваздушно хлађеним боксер агрегатима. Они су за разлику од Харлија, постепено припремали своје купце користећи парцијално водено хлађени агрегат, што ћемо објаснити даље у тексту. 

Шта је у ствари водено хлађење?

Расхладна течност пролази кроз канале у блоку агрегата и вишак топлоте ослобођа кроз хладњак.

У народу се често каже "водено хлађење" што је погрешно. Агрегат се не хлади водом, већ расхладном течношћу, антифризом. Може да буде и парцијално, као код BMW-ovog боксера, а то значи да се само одређени делови који су највише оптерећени хладе водом. У овом случају главе агрегата. 

Из чега се састоји систем за хлађење?

Да би разумели колики значај има систем за хлађење по радни век агрегата морамо да познајемо бар основне делове из којих се састоји:

  • Пумпа погоњена од стране агрегата има импелер који омогућава да течност констатно циркулише кроз расхладни систем.
  • Термостат отвара или затвара проток расхладне течности како би одржао температуру течности у идеалном распону. На пример, када је мотор хладан, термостат ће бити затворен и тиме ће затворити проток течности до хладњака како би агрегат што пре постигао радну температуру. Када температура порасте, термостат на одређеној температури отвара проток до хладњака и тиме започиње циклус хлађења.
  • Сензор температуре расхладне течности, очитава тачну температуру у расхладном систему. Ту информацију моторни рачунар користи да регулише смешу горива, стартује вентилатор по потреби и омогући вам да очитате температуру на инструмент табли.
  • Вентилатор служи да надомести недостатак количине ваздуха који струји кроз хладњак. На пример, у градским гужвама где се мотоцикл креће између возила.
  • Хладњак својом конструкцијом омогућава расипање, односно ослобођање топлоте расхладне течности. Зато је хладњак као саће са ребрима да би био прозрачан.
  • Експанзиона посуда служи да "амортизује" притисак који се ствара у систему како се течност греје. Има и одушак који служи да избаци вишак течности.

Како све то ради

Сви ови елементи који чине расхладни систем повезани су цревима. Расхладна течност коју погони пумпа цирклулише кроз агрегат, скупља топлоту, преноси је до хладњака који ослобођа топлоту у атмосферу. Охлађена течност се враћа до пумпе и циклус се понавља изнова и изнова.

Како исправност расхладног система утиче на животни век агрегата?

Познатно је свима да СУС агрегату треба одређена радна температура да би се постигло ефикасно сагоравање горива. Та температура зависи од конструкције агрегата, креће се од 75 до 105 степени целзијуса. Докле год је систем за хлађење исправан, не морате да се бринете о условима вожње.

Прегревање може да настане из неколико разлога и оно често изазива хаварију агрегата:

  • Неисправан вентилатор
  • Губљење и недовољна количина расхладне течности
  • Деформисан или прљав хладњак
  • Неисправан сензор температуре
  • Запушен расхладни систем и ваздушни чепови

Чак и када имате смањену ефикасност хлађења, то ће утицати на прегревање уља у агрегату, које у таквом стању неће успети да заштити виталне делове. Уље такође захтева одређену температуру на којој штити делове, када се прегреје, односно прокључа, губи заштитну функцију. Ово је екстремни случај, али свакако, дугорочно гледамо, мотор који се лошије хлади краће ће трајати од оног који је исправан у том аспекту.

Није само прегревање проблем.

Квар на расхладном систему доводи до ситуације "прокувао" као очигледног проблема. Међутим, и агрегат који не може да достигне радну температуру пати и споро "умире".

Као што смо горе у тексту објаснили, термостат је уређај који регулише проток течности до хладњака. Догоди се да термостат заглави у отвореном положају или га нестручан мајстор одстрани јер се пре тога мотор прегревао.

Шта се онда дешава? Расхладна течност не може да се загреје јер константно пролази кроз хладњак.

Агрегат не може да достигне радну температуру иако ради и вози се под оптерећењем. Тада долази до непотпуног сагоревања горива. При том, моторни рачунар налива цилиндре горивом јер мисли да је хладан.

Вишак горива спира цилиндре и слива се у картер са моторним уљем. Гориво разређује уље, уље не подмазује… и ето оштећења на цилиндрима, клиповима и карикама. 

Како се одржава систем?

Редовном контролом нивоа расхладне течности и редовном заменом.

Повремено проверите сва црева и спојеве. Црева не смеју да имају пукотине и преломе. Спојеви морају да буду суви као барут. Све сумњиве шелне, кородирале или "набуџене" треба заменити новим, квалитетним.

Обично су хладњаци на мотоциклима слабо заштићени од прљавштина које подиже предњи точак. Временом се саће хладањака напуни блатом, а тако лошије хлади агрегат. Најбоље је да се хладњак демонтира и пажљиво очисти хемијом и четком. Хладњак никако не перите директним млазом под притиском јер ћете га оштетити.

Свака кап антифриза испод мотоцикла је аларм. Може бити безазлено, а може бити и знак тежег квара, као што је пуцање кућишта термостата, пуцање црева на споју, квар на пумпи. Ако нисте сигурни да ли је на агрегату вода од прања, кише или антифриз, дотакните течност врхом прста и лизните. Ако је слаткастог укуса, ради се о антифризу. Који антифриз да сипам? Г11, Г12, црвени, розе, зелени…

О антифризу може пуно да се пише. Ми ћемо вам скренути пажњу на честе заблуде и митове.

Антифриз не служи само да спречи замрзавање и пуцање блока. Он спречава корозију система за хлађење. Тачка кључања антифриза је виша од тачке кључања воде.

Ако је концентрат, меша се са дестилованом водом у размери 50:50. Постоје да се купе већ миксовани које одмах сипате.

На тржишту постоје и специфични антифризи за мотоцикле. Обично су вишеструко скупљи од оних за аутомобиле. Да, постоје разлике између квалитета антифриза, али нема потребе да користите посебне антифризе намењене мотоциклу. Дакле, могу да се користе исти као и за аутомобиле.

Када бирате антифриз, гледајте да он буде намењен за алуминијумске блокове и хладњаке. Свакако, добро је да прочитите упутству за употребу шта произвођач препоручује. Немојте се водити бојама.

Ознаке као што су Г11, Г12, Г12 су заправо Волксвагенове ознаке за тип антифриза које су се "одомаћиле" у народу и шире. 

Провера нивоа и замена расхладне течности

Како се очитава ниво расхладне течности, најбоље је прочитати упутство произвођача. Обично се чита на маркерима који се налазе на експанзионој посуди.

Када ћете да мењате антифриз зависи од типа антифриза који користите. Неки су предвиђени до две године, неки до чак пет. Обично се мисли да је антифриз добар уколико на мерењу покаже адекватну температуру замрзавања. Међутим, када се прекорачи интервал замене, антифриз постаје штетан и корозиван за расхладни систем.

Изузетно битно! У случају прегревања мотоцикла или док је мотоцикл топао, НИКАКО не отварајте чеп хладњака. Расхладни систем је под притиском. Отварањем чепа доћи ће до прскања врелог антифриза што може имати тешке и трајне последице по здравље.

 

 

Ово "скривено" дугме у аутомобилу може вам спасити живот: Возачи, ако сте у ОПАСНОСТИ имајте на уму шта прво урадити (ВИДЕО)
automobil

Ово "скривено" дугме у аутомобилу може вам спасити живот: Возачи, ако сте у ОПАСНОСТИ имајте на уму шта прво урадити (ВИДЕО)

15.09.2024. 15:23
ПУНЕ СЕ РЕЗЕРВОАРИ ДО ПЕТКА! Ово су најновије цене горива у Србији
gorivo

ПУНЕ СЕ РЕЗЕРВОАРИ ДО ПЕТКА! Ово су најновије цене горива у Србији

13.09.2024. 10:33
У којим земљама се вози левом, а у којим десном страном пута?

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ

saobraćaj u Beogradu

У којим земљама се вози левом, а у којим десном страном пута?

11.09.2024. 12:09
ЧЕСТО СЕ ПАЛИ ОВА ЛАМПИЦА НА ДИЗЕЛАШИМА: Возачи због ње луде, а треба да ураде само једну ствар
Instrument tabla

ЧЕСТО СЕ ПАЛИ ОВА ЛАМПИЦА НА ДИЗЕЛАШИМА: Возачи због ње луде, а треба да ураде само једну ствар

11.09.2024. 08:17
Ово "скривено" дугме у аутомобилу може вам спасити живот: Возачи, ако сте у ОПАСНОСТИ имајте на уму шта прво урадити (ВИДЕО)
automobil

Ово "скривено" дугме у аутомобилу може вам спасити живот: Возачи, ако сте у ОПАСНОСТИ имајте на уму шта прво урадити (ВИДЕО)

15.09.2024. 15:23
ПУНЕ СЕ РЕЗЕРВОАРИ ДО ПЕТКА! Ово су најновије цене горива у Србији
gorivo

ПУНЕ СЕ РЕЗЕРВОАРИ ДО ПЕТКА! Ово су најновије цене горива у Србији

13.09.2024. 10:33
У којим земљама се вози левом, а у којим десном страном пута?

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ

saobraćaj u Beogradu

У којим земљама се вози левом, а у којим десном страном пута?

11.09.2024. 12:09
ОВО СУ ЦЕНЕ У БЕОГРАДУ, НИШУ И НОВОМ САДУ: Да ли је ЈЕФТИНИЈЕ ићи у други град због малог сервиса за ауто?!
mali servis

ОВО СУ ЦЕНЕ У БЕОГРАДУ, НИШУ И НОВОМ САДУ: Да ли је ЈЕФТИНИЈЕ ићи у други град због малог сервиса за ауто?!

12.08.2024. 18:43
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
ПУТИН НИКАД БЛИЖИ ЦИЉУ: Украјина ПРЕД КОЛАПСОМ - Зеленски износи "план за победу" који ипак зависи од САВЕЗНИКА
Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

ПУТИН НИКАД БЛИЖИ ЦИЉУ: Украјина ПРЕД КОЛАПСОМ - Зеленски износи "план за победу" који ипак зависи од САВЕЗНИКА

20.09.2024. 18:57
ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену
Ubistvo kod Smederevske Palanke

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену

20.09.2024. 17:20
ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар
Dečak ubica

ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар

20.09.2024. 19:28