Колико заиста кошта припрема СЛАВСКЕ ГОЗБЕ: Српски домаћини дају читаво богатство за КРСНУ СЛАВУ!
Познато је да су Срби добри домаћини, за крсну славу, која је за многе један од најважнијих догађаја у току године, не жале пара како би угостили породицу и пријатеље
За породични празник, који многи чекају целе године, за 20 гостију потребно је издвојити око 50.000 динара ако пада у време поста, а најмање око 35.000 ако је у мрсним данима.
За припрему славске трпезе грађанима Србије биће потребно, када крене сезона слава, у просеку око 50.000 динара, тј. цела једна просечна зарада. Толико је неопходно новца за храну и остале потрепштине.
У Србији влада ПОМАМА ЗА ОВОМ ВОЋКОМ! Плаћају кило и до 350 ДИНАРА само да му осете СОЧАН УКУС И МИРИС!
ПОСКУПЉУЈЕ ПРЕПЛАТА ЗА РТС: Од 1. јануара очекујте рачуне веће за ОВОЛИКО
ВЕЛИКЕ ИЗМЕНА ЗАКОНА: Одсад породична пензија и БИВШЕМ СУПРУЖНИКУ?
Познато је да су Срби добри домаћини, те иако се не могу похвалити високим животним стандардом, за крсну славу, која је за многе један од најважнијих догађаја у току године, не жале пара како би угостили породицу и пријатеље.
Према рачуници, за најскромнију трпезу за 20 гостију за мрсну славу, без икаквог луксуза, само за најосновнији ручак, потребно је издвојити око 35.000 динара. Међутим, већина грађана ипак потроши мало више, а трошкови су, због цене рибе, још већи за посну славу и иду преко 50.000 динара.
- За мрсну славу највећи издатак је свакако месо, јер шта је слава без гомиле меса?! За око 20 гостију, колико имамо, потребно је барем по три килограма јагњећег и свињског печења, што је отприлике 7.200 динара. Слава је незамислива и без сарми. А за око 40 сармица потребно је око два килограма меса, што јунећег, што свињског, те је укупни цех око 4.000 динара - прича домаћица Зорица Катић из Сремске Митровице, која се управо спрема за славу Митровдан, 8. новембра.
За мезетлук је, у зависности од квалитета сухомеснатих производа, шунке и сирева, потребно издвојити између 2.000 и 6.000 динара, а и за салате барем још 2.000 динара.
За три килограма колача, ако их домаћица сама спрема, потроши се око 2.400 динара. А где су колачи, ту је и торта, тј. за 20 гостију, барем две, за шта треба издвојити минимум 3.000 динара.
Посна слава још је скупља. Припрема посне сарме кошта око 4.000 динара, посних ролата и салата око 2.000 динара. А за припрему три врсте рибе, шарана, пастрмке и сома потребно је 25 кила ове намирнице, што је између 25.000 и 30.000 динара.
Горан Паповић, председник Националне организације потрошача (НОПС), каже да већина грађана не може да се покрпи за славу из текућих примања, те узимају кредите, плаћају чековима, позајмљују...
- И трговци у време слава дижу цене појединих артикала јер знају да су славе и да су људи принуђени да купују. Међутим, понекад и наши суграђани претерују. Купују огромне количине хране, која се касније баца. Прослављају данима као да је Ивкова слава и заборављају да је најбитнија ствар да се окупи породица - закључује Паповић
Димитрије Калезић, професор Богословског факултета у пензији, подсећа да "славу чине свећа која гори, тамјан, жито, колач и чаша вина".
- Овај празник је у славу Бога, а у част свеца. Слави се и моли за здравље и спасење домаћина и свих гостију који дођу. Иће и пиће је само прилог празновању, то не би требало да буде суштина - објашњава Калезић.
Стигли производи из Србије: Погледајте како изгледа супермаркет у Израелу (ФОТО)
Одличне вести за Србију! Буџет у великом плусу, приходи далеко већи од расхода
Хрвати желе да избаце Србина из игре? Зашто акционари "Краша" не прихватају ПОВОЉНИЈУ понуду српског бизнисмена?
Да ли је на помолу НОВА СВЕТСКА ЕКОНОМСКА КРИЗА и шта то значи за СРБИЈУ?
Брнабић на састанку са Банком Кине и ХБИС ГРУПОМ: У СМЕДЕРЕВСКУ ЖЕЛЕЗАРУ стиже 120 МИЛИОНА ДОЛАРА!
БОНУС ВИДЕО: НАЈТРАЖЕНИЈЕ ЗАНИМАЊЕ: Они на посао ђубретара чекају пуних СЕДАМ ГОДИНА, а када видите колико зарађују, све ће вам бити јасно (ВИДЕО)