Поврће које је до скоро било ЈЕФТИНО сада је СКУПЉЕ ОД ЕГЗОТИЧНОГ ВОЋА: Цене на пијацама ИЗНЕНАДИЛЕ КУПЦЕ!
Сем што га нема довољно, поврће је ове зиме лошег квалитета и доста ситније, а повртари за све криве сушу
Куповина лука и кромпира на пијацама и маркетима, кад су цене у питању, ових дана више личи на увек опрезно стављање јужног воћа, а не домаћег поврћа на вагу. Свеједно, куповали лук, банане или лимун, платићете их од 100 до 150 динара за килограм. С тим што се банане и лимун могу наћи и за 80 динара.
Треба вам дадиља за дочек? То задовољство ПАПРЕНО КОШТА, а ХОНОРАР није једини трошак
Сем што га нема довољно, поврће је ове зиме лошег квалитета и доста ситније. Повртари за све криве сушу која је, како кажу, уништила род ове године, а добар део је и извезен, због чега је цена порасла. Проблем је што сада поврће нема баш ни одакле да се увезе, па стручњаци предвиђају да ће цена лука и кромпира ускоро порасти за још 20 динара за килограм.
На београдским и новосадским пијацама цена лука креће се од 80 до чак 150 динара, кромпир је нешто јефтинији - од 60 до 100 динара. На тезгама су од 100 до 150 динара по килограму и банане, лимун, поморанџе, мандарине или грејпфрут. Цена кромпира у маркетима је слична као и на тржницама, негде је бели кромпир нешто скупљи, око 120 динара за килограм, док је црни лук око 100 динара, а црвени 130, али скромног су квалитета.
- Навикла сам да се неких поврћки одрекнем у ово време, као што су парадајз или паприка, што због високе цене што због лошег квалитета. Али да сада престанем да купујем још и лук и кромпир, то стварно није нормално. Међутим, данас је постала озбиљна инвестиција скувати пасуљ или неко друго чорбасто јело које је некад спасавало кућни буџет. Лук је посебно критичан, у пола корпи у маркетима је иструлио, а цена је висока - каже Инес Костић, купац на новосадској Кванташкој пијаци.
Држава одузела човеку чак 180.000 евра, а сада је дошло на наплату: Суд донео коначну пресуду
Повртари кажу да поврћа има још нешто у Србији по планинским селима, али да то није довољно да се презими. Кромпир и лук тренутно нам долазе из Белгије и Белорусије, где их још има вишка.
- Кромпира и лука нема, како се буде приближавало пролеће, биће га све мање, па очекујем да ће цене још расти, барем 10 до 20 одсто. Нешто је подбацило, нешто се извезло због боље цене, а немамо одакле да купимо. Ту су и накупци који узимају своје марже, сви би били срећнији да ја стигнем и да продајем своје поврће на пијаци, али не успевам - изјавио је Ненад Устић, пољопривредник из Бачког Петровца.
Жарко Илин, професор са Департмана за ратарство и повртарство Пољопривредног факултета у Новом Саду, каже да је поврће још јефтино колика су улагања, али су проблем наше мале плате и пензије. Производња поврћа у Србији је веома скупа, улагање у хектар лука је око 7.000 евра, па произвођачи морају да покрију уложено.
- У Европи много тога је страдало због суше. Кромпир и лук ће зато морати с ценом ићи још горе. Мањак ће бити поготово у априлу, надам се да ћемо тај период пребродити, док не стигне нова тура - рекао је Илин.
И остало поврће обара ценовне рекорде. Тако је мешана зелен минимално 200 динара, веза першуна од 80 до 100 динара, целер и зелен више од 300 динара, док је килограм рена чак 1.000, више него два килограма свињетине. Тиквице, карфиол, парадајз, краставац су око 200, а паприка и патлиџан 250 динара.
БОНУС ВИДЕО: Када видите шта тамо раде људи на -37 степени, одмах ћете престати да се жалите на хладноћу