ЕГЗОТИЧНО ВОЋЕ УСПЕВА У ДРАГАЧЕВУ: Милану досадиле малине и купине, па је посадио ово афричко воће
Полако, али сигурно приближвамо се Африци, ако не географски онда дефинитивно агрономски.
Након банана које су овог лета родиле у Чачку, у суседном Драгачеву у домаћинству Милана Јевремовића расте чудесна воћка звана – кивано!
- Необичног је изгледа и још необичнијег укуса, кад је пробате делује вам као да једете помешано банану, дињу, краставац и лимету. Дефинитивно је несвакидашња воћка - каже Милан.
Ово је хит посао у Србији, али нема их довољно: Траже се водичи за туристе из Кине, Јапана, Турске...
Ништа неће бити исто! Ко буде ухваћен у ОВОМ ПРЕКРШАЈУ плаћа казну и до 2 МИЛИОНА ДИНАРА!
РАДИТЕ 40 САТИ НЕДЕЉНО? ЗАБОРАВИТЕ НА ТО! Овај град уводи ЧЕТВОРОДНЕВНУ радну недељу!
Овај Драгачевац желео је да се окуша у нечем новом. Како каже, доста му је било и малина и купина, па је хтео да докаже како у брдовитом селу Зеоке може да успе и егзотично воће, које рађа само на врелом афричком тлу.
- Почео сам производњу са свега пар семенки које сам засадио у чаши и надао сам да ће се примити. Међутим, када су никле личиле су на расаду краствца - рекао је Милан.
Убрзо се показало да афричка диња, звана кивано, итекако рађа и усред Србије, па су Јевремовићи од свега пар семенки производњу овог воћа проширили на три пластеника.
- Кивано врло брзо расте и мора да се орезује, иначе се mmnogo шири. По својој специфичности отпоран је на високе температуре и не трпи велику количину воде, тако да немамо великих проблема са наводњавањем. Не захтева велика улагања, не трпи пестициде и чист је органски производ - изјавио је Милан.
ДЕВЕТ НАЈПЛАЋЕНИЈИХ ПОСЛОВА У САД: Ова занимања вам у Америци обезбеђују одличну плату, а потребна је само СРЕДЊА ШКОЛА!
ОВДЕ ЈЕ НАЈБОЉИ БАЛАНС ПРИВАТНОГ ЖИВОТА И РАДА: Што дуже радно време то мање времена за себе
Зарађивао је 100.000 евра годишње, возио јагуара! Због посла је "сагорео", па је спас пронашао у шуми!
А како би знали да је кивано зрео и спреман за бербу, Милан је навео да је довољно само да погледамо које је боје, а по њој можемо знати и колико је сладак.
- Кивано треба да буде жуте боје када сазрели и што дуже се остави да зрели он постаје све слађи и слађи. За разлику од другог воћа он не трули. Што више сазрели он је по квалитету бољи, слађи и меснатији - истакао је овај произвођач необичног воћа.
Милан сада има три пластеника под киваном и намера му је да прошири производњу како би ово воће заживело у Србији.
- Зашто све мора да се увезе, ако може и да се произведе. У пластеницима приноси су велики и како време буде одмицало ићи на то да проширим засаде, јер једноставно овог производа и воћа нема у Србији и волео бих да његова прерада и производња заживи - истакао је Милан.
Иначе, ово необично воће важи за витаминску бомбу и за традиционално јело проглашено је у Африци. Препуно је витамином Ц, минералима, гвожђем, фосфором и за опроравак целог организма, лекари препоручују један на дан.