Колико свеже паприке треба за кило алеве? У овом српском селу ОДГОВОР знају сви (ФОТО)
Лепо живе од овог посла
На само 12 километара од Лесковца, у долини Јужне Мораве, налази се престоница паприке, село Доња Локошница. Мештани у овом селу узгајају посебну аутохтону сорту која се ниже на венце, која се затим суши и од ње се прави најбоља алева паприка.
Одмах на први поглед када дођете у село Доња Локошница, смештено тик уз Јужну Мораву, схватите да сте заправо дошли у царство паприке. Јер у ово доба године сваки домаћин износи венце црвеног злата како би се сушили и због тога фасаде њихових кућа добијају сасвим другачији изглед. Управо зато многи га називају и црвеним селом.
Плата 1.500 евра! На 180 км од Београда траже раднике, а посао ГОСПОДСКИ!
Село има око 1.000 становника и сви они баве се производњом овог поврћа, а према речима сељака посла око паприке има током целе године.
- Више од 200 година ми производимо паприку у овом селу, многима овај посао изгледа једноставно, али није баш тако. Посла има нон-стоп. Паприка се прво сади, затим залива, бере, ниже, суши и на крају меље. Од самлевене паприке прави се квалитетна алева паприка по којој је овај крај познат - истиче један мештанин.
Низање, које је многима вероватно најзанимљивије креће у септембру, тада се ниже од 150 до 200 паприка такозваних низача или љутача, иако нису уопсте љуте, на један конопац. У то време не можеш а да не приметиш бар једну особу испред сваке куће која ниже паприке и качи на кући како би се сушиле.
- За један килограм алеве паприке треба издвојити 10 килограма свеже паприке. Продаја иде добро, многи од нас раде на пијаци, па и тамо продају паприке - додаје мештанин.
Паприци у част у овом селу сваке године се одржавају сусрети произвођача. Такмичење у низању паприка увек изазива највеће интересовање. Ове године победила је Радмила Николић која је за мање до три минута нанизала сто паприка.
Млади остају у селу
Иако млади данас беже из села у веће градове, са овима овде то није случај.
- Учећи посао од старијих укућана, млади углавном остају у селу и настављају да се баве производњом паприке. Од паприке може лепо да се живи, па се ретко ко пресели у град - закључују у овом селу.