Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЦРНОГОРСКИ УГОСТИТЕЉИ УТУЧЕНИ: Што нам дође домаћих гостију преко викенда то нам је!

24.05.2020. 11:20
Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа/илустрација

На плажама за викенд највише је било Подгоричана.

Будванске плаже су биле пуне за викенд, док су хотели још без гостију, иако многи још нису ни отворили врата. Оптимизма међу угоститељима слабо има, а како ће бити нико не зна.

ЛЕТОВАЊЕ УЗ КОРОНУ: ОВИХ 20 земаља са Србијом има споразум о БЕСПЛАТНОМ ЛЕЧЕЊУ, а ево и које су

ЛЕТОВАЊЕ УЗ КОРОНУ: ОВИХ 20 земаља са Србијом има споразум о БЕСПЛАТНОМ ЛЕЧЕЊУ, а ево и које су

ДА ЛИ НАС ОВО ЧЕКА НА ЛЕТОВАЊУ У ГРЧКОЈ? Оградили су људе КАО ОВЦЕ, цела плажа ПРЕМРЕЖЕНА БАРИКАДАМА

ДА ЛИ НАС ОВО ЧЕКА НА ЛЕТОВАЊУ У ГРЧКОЈ? Оградили су људе КАО ОВЦЕ, цела плажа ПРЕМРЕЖЕНА БАРИКАДАМА

ГРЧКА ОБЈАВИЛА ПРАВИЛНИК ЛЕТОВАЊА! Када стигнете на море немојте се изненадити, сачекаће вас ОВЕ ДВЕ СТВАРИ

ГРЧКА ОБЈАВИЛА ПРАВИЛНИК ЛЕТОВАЊА! Када стигнете на море немојте се изненадити, сачекаће вас ОВЕ ДВЕ СТВАРИ

На плажама за викенд највише је било Подгоричана, док радним данима нема никога.

Мобилијари су постављени понегдје и до 10.јуна се неће наплаћивати. Власници ресторана кажу да ће "преживети", али да не очекују зараду, не само ове него и следеће године, али кажу и да постоји шанса ако се промовишемо као корона фри дестинација.

Власник Коко бич плаже у Будви Ален Пејовић није оптимиста. Све је каже припремио само чека госте. За Побједу каже да има нешто домаћих гостију викендом, али да радним данима није тако. Поставио је мобилијар, али се још не наплаћује.

- Сви смо забринути. Долазе нам Подгоричани викендом, али иначе мрка капа - казао је Побједи Пејовић наглашавајући да се нада да ће његов бизнис ипак преживети.

Tivat
Тиват / Извор: Профимедиа

Горан Теодосић из плажног бара Авала хотела каже да су још у припреми.

- Радним данима имамо понешто од локалних становника, али викендом буде Подгоричана. Осјетно се види да је нешто почело. Хотел још није почео да ради, чека се отварање граница - казао је Теодосић Побједи.

Будвански угоститељ, власник ресторана Јадран Крсто Никлановић такође није оптимиста. Највише га брине што има 43 стална радника, које треба задржати.

- Читав живот сам био оптимиста, али је ово далеко од оптимизма. Ово је ситуација која не зависи од нас и док год је пандемија проглашена на светском нивоу ми се не можемо ничему надати - казао је Никлановић за Побједу.

Он сматра да ће сезона трајати само 15 до 20 дана и то у хотелима, а да ће приватни смештај доживети катастрофу.

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа

- Питање је ко ће доћи, како ће доћи, којим парама ће доћи. Знамо колико је фирми по Европи банкротирало, а ти што су добили отказ су обични људи. Неће код нас доћи ни директор Филипса, ни Сименса ни Мерцедеса него обични туристи са лоу кост компанијама, Монтенегро ерлајнзом, чартер летовима који су врло упитни за ову годину - истиче Никлановић додајући да је се свака држава сада труди и да задржи своје држављане, било то у Немачкој, Аустрији, Хрватској…

- Хрватска има једну предност да је ближа Европи и брже су провере на граници јер је чланица ЕУ. Не сматрам је конкруренцијом јер само једно хрватско острво као што је Раб има више обале од цијеле Црне Горе. Код нас у нормалним временима се чека по четири сата на граници, да се уђе или изађе из земље, а сад имамо додатни здравствени надзор који ће гарантовано успорити прелаз, ако се не нађе неко решење - казао је Никлановић који ургира и моли све да тај улазак у Црну Гору буде бржи и организованији и да фамилије са децом мање чекају.

- Нормално је да треба да постоји контрола. По мени то треба да буде унутар државе, пратити где су гости пријављени и како, а не на граници их држати по три четири сата. Треба неко добро бити заљубљен у неко место да би провео осам, девет сати на граници - тврди Никлановић.

Истиче да ове године не можемо да рачунамо на било какву сезону "чисто доћи ће неко".

Kotor
Котор / Извор: Профимедиа/илустрација

- Причамо сви о хотелима. Туризам Црне Горе нису само хотели. Ту је огроман приватни смештај који ће ове године доживјети катастрофу, а плашим се и идуће. Имамо и излетничка места, као што су Пераст, север. Они живе од дневних излета било од туриста из Дубровника или туриста који су Црној Гори. То ће све да замре овог лета јер неће бити интересената - казао је Никлановић.

На которској риви, где је био пре неки дан каже није било ни 20 аута.

- Пераст, где у ово вријеме врви од излетника из Дубровника, крузери… сада је то пустиња. Тако да, поред свог оптимизма, ја не видим ништа. Увек заговарам да седнемо и договоримо што ћемо. Ако цркне привреда, може у Подгорици да седи Трамп или Бил Гејтс сви ће нас напустити. Отићи ће и банкари, јер смо ми ти који држимо банке, ми уплаћујемо пазаре, узимамо кредите… Будите сигурни прве ће нас напустити банке. Сви смо у истом кошу, а немамо још стратегију како изаћи из овога - каже Никлановић.

Он тврди да сви имају кући неке залихе новца које су сваког дана све мање.

- Уколико држава и банкарски систем не уложе у привреду, не мислим на ове пакете за преживаљавање, и док год банке не стану иза неког програма и добијемо неке кредите са двије године грејс периода нама спаса нема - истакао је Никлановић.

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа/илустрација

Директор ресторана Моцарт већ 20 година угоститељ у старом граду Лука Вучковић је међутим оптимиста, сматра да ће ипак бити нешто, поготово ако се прогласимо корона фри дестинацијом.

- Покренуло се нешто са мртве тачке, боље да радимо него да не радимо. Ми живимо од туризма. Ово је наш вишегодишњи породични бизнис. Надамо се чим се границе отворе да ће бити већи прилив и да ћемо од половине јуна до негдје 1. октобра да имамо госте колико толико да извучемо сезону. Домаћи туристи не могу реално да нам замене стране јер је Црна Гора сувише мала да би они попунили све капацитете и хотела и ресторана - казао је за Побједу Вучковић додајући да сезону могу да извуку и гости из региона.

- Наша главна смерница треба да буде корона фри дестинација, тако да сви они који буду хтели да путују ово лето ће сигурно да се одлуче за нас. Ту треба да тражимо шансу. Ја бих лично увек прихватио да са породицом одем у дестинацију која је заштићена од короне - истиче Вучковић додајући да свакако треба поштовати све смернице, та нека дистанца, маске, средства за дезинфекцују руку…

- Морамо овог лета да се придржавамо мера и мислим да можемо без проблема да прођемо сезону. Ево и корона вирус је и у Европи у паду тако да морамо да будемо оптимисти да ће се колико толико ова сезона извући. Ово је мој породични посао и трудимо се да га одржимо. Ми радимо целе године и имамо 20 стално запослених тако да имамо проблема са запосленима, поготово сад, али се надамо да ће нам неке олакшице које дражава припрема за нас помоћи. Ту мора и општина, такође, да стане око закупа тераса и комуналних такси и смећа. Морамо заједнички партнерским односом да уђемо у ову сезону, да би задржали раднике, да се определимо за квалитет понуде. Не би смели да подижемо цене како на плажама тако и у хотелима, ресторанима, трговинама - сматра Вучковић јер како истиче туристи који ће доћи сигурно су у финансијском проблему као и ми, као цели свет.

- Треба да будемо препознати као домаћинска дестинација, здравствено заштићена и са квалитетним производом - казао је Вучковић.

Bečići, Crna Gora
Бечићи, Црна Гора / Извор: Профимедиа

Ове године неће повећавати број запослених.

- Тежићемо да прођемо сезону са што мање запослених и да их буде што више из Црне Горе. Ова прошла два мјесеца смо се некако одржали, смањили смо плате 30 одсто, али смо задржали све раднике. Моје колеге су у великом проблема око задржавања радника. Морамо сви да будемо солидарни да разумијемо једни друге да се извучемо из овога јер се надам да ће се сљедеће године опоравтити цели регион и Европа - каже Вучковић.

Он сматра да ће ове године, ако се смањи жариште, из Русије и Украјине бити већи број туриста.

- Задњих пар година је повећан број туриста из тог краја Европе и надам се да ће људи да се одлуче за корона фри дестинацију - казао је Вучковић.

Будванин Ивица Осмић, који је већ 10 година предузетник, је такође оптимиста и мисли да ће туриста бити јер су људи жељни да отпутују негдје.

- Ово је тренутно стање. Људи су жељни да одморе. Предсезона је пропала, али вјерујем у овај други дио сезоне и постсезоне да може да се нешто опорави… Ми смо у фази припреме. Сваке године смо отварали 15 маја, међутим ове године се искомпликовало тако да ћемо највероватније отворити 1. јуна. Док нису пустили саобраћај није било људи, углавном локалци. Од када су пустили саобраћај осећа се приметно више народа. Људи се долазе, жељни су мора, тако да ће и туристи кад се отворе границе да навале - казао је Осмић.

АГЕНЦИЈЕ УСКОРО ЗАПОЧИЊУ ЛЕТЊУ СЕЗОНУ: Спуштају се цене, а ево шта је са онима који желе да одложе путовање!

АГЕНЦИЈЕ УСКОРО ЗАПОЧИЊУ ЛЕТЊУ СЕЗОНУ: Спуштају се цене, а ево шта је са онима који желе да одложе путовање!

ШТА СРБЕ ОЧЕКУЈЕ У ГРЧКОЈ? Коначно познато колико ће вас коштати летовање ове године због короне!

ШТА СРБЕ ОЧЕКУЈЕ У ГРЧКОЈ? Коначно познато колико ће вас коштати летовање ове године због короне!

ВЕЋИ РАЧУНИ ЗА СВЕ ПОТРОШАЧЕ: Од сада сви морају да плате КОВИД НАКНАДЕ, ево шта то значи

ВЕЋИ РАЧУНИ ЗА СВЕ ПОТРОШАЧЕ: Од сада сви морају да плате КОВИД НАКНАДЕ, ево шта то значи

Ова биљка окрепљује чак и медведе: Дивљи бели лук расте на падинама Јелице (ФОТО)

Ова биљка окрепљује чак и медведе: Дивљи бели лук расте на падинама Јелице (ФОТО)

Корона профитери: Само најавили вакцину за корону, и остварили милионску добит, а НЕМАЈУ НИ СВОЈЕ ПРОИЗВОДЕ

Корона профитери: Само најавили вакцину за корону, и остварили милионску добит, а НЕМАЈУ НИ СВОЈЕ ПРОИЗВОДЕ

 

Велика дипломатска активност Телекома да добије трајну лиценцу за рад на читавом КиМ
Vladimir Lučić

Велика дипломатска активност Телекома да добије трајну лиценцу за рад на читавом КиМ

24.09.2024. 15:44
ОЧЕКУЈЕ СЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА: Лепа вест за најстарије грађане
pare

ОЧЕКУЈЕ СЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА: Лепа вест за најстарије грађане

24.09.2024. 11:17
#EUzaTebe - ИНОВАЦИЈАМА ДО ГЛОБАЛНЕ КОНКУРЕНТНОСТИ СРБИЈА И ЕВРОПСКА УНИЈА: Партнери у подршци иновација
Partneri u podršci inovacija

#EUzaTebe - ИНОВАЦИЈАМА ДО ГЛОБАЛНЕ КОНКУРЕНТНОСТИ СРБИЈА И ЕВРОПСКА УНИЈА: Партнери у подршци иновација

24.09.2024. 10:00
Бројке не лажу – Weekend.17 је најбољи и најпосјећенији до сада
Weekend media festival

Бројке не лажу – Weekend.17 је најбољи и најпосјећенији до сада

24.09.2024. 09:40
ПРЕЛЕПЕ ВЕСТИ ЗА СВЕ РОДИТЕЉЕ, ВЕЋА ПОМОЋ ДРЖАВЕ: Родитељски додатак од 500.000 до чак 3,18 милиона динара!
Novac

ПРЕЛЕПЕ ВЕСТИ ЗА СВЕ РОДИТЕЉЕ, ВЕЋА ПОМОЋ ДРЖАВЕ: Родитељски додатак од 500.000 до чак 3,18 милиона динара!

24.09.2024. 15:00
ОЧЕКУЈЕ СЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА: Лепа вест за најстарије грађане
pare

ОЧЕКУЈЕ СЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА: Лепа вест за најстарије грађане

24.09.2024. 11:17
МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Србија међу најбрже растућим економијама у Европи
Siniša Mali

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Србија међу најбрже растућим економијама у Европи

23.09.2024. 13:18
МИНИСТАРСТВО РЕШИЛО ДА ПОМОГНЕ ГРАЂАНЕ СА 32.000 ДИНАРА БЕСПОВРАТНЕ ПОМОЋИ Немојте да закасните, овде можете наћи све детаље за пријаву
pare

МИНИСТАРСТВО РЕШИЛО ДА ПОМОГНЕ ГРАЂАНЕ СА 32.000 ДИНАРА БЕСПОВРАТНЕ ПОМОЋИ Немојте да закасните, овде можете наћи све детаље за пријаву

22.09.2024. 10:45
"ДАНАС СВИ ГОВОРЕ О УКРАЈИНИ, НИКО НЕ СМЕ ДА ПРИЧА О СРБИЈИ" Вучићев говор на ГС УН одзвања светом: На ивици смо нуклеарне катастрофе (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić

"ДАНАС СВИ ГОВОРЕ О УКРАЈИНИ, НИКО НЕ СМЕ ДА ПРИЧА О СРБИЈИ" Вучићев говор на ГС УН одзвања светом: На ивици смо нуклеарне катастрофе (ВИДЕО)

24.09.2024. 20:31
БРУКА И СРАМОТА: Бајден у свом говору на ГС УН ударио на мртвог Слободана Милошевића
Džo Bajden

БРУКА И СРАМОТА: Бајден у свом говору на ГС УН ударио на мртвог Слободана Милошевића

24.09.2024. 20:03
ОВО ЈЕ НОВ ПРОТОКОЛ ЗА УЛАЗАК У ЕУ: Од 1. новембра остављате отиске прстију и фотографију или вас неће пустити!
EU granični prelaz

ОВО ЈЕ НОВ ПРОТОКОЛ ЗА УЛАЗАК У ЕУ: Од 1. новембра остављате отиске прстију и фотографију или вас неће пустити!

24.09.2024. 18:57
КЉУЧНИХ 7 МИНУТА: Радили по договору - Нови детаљи могли би послати раднике осумњичене за убиство Данке Илић на доживотну робију?
Danka Ilić

КЉУЧНИХ 7 МИНУТА: Радили по договору - Нови детаљи могли би послати раднике осумњичене за убиство Данке Илић на доживотну робију?

24.09.2024. 20:36