Да ли нам запад уваљује храну лошијег квалитета? Стигао је одговор на питање које мучи све Србе
Мађарска установа за безбедност намирница “Небих” критиковала је више произвођача из Аустрије да продају производе лошијег квалитета у ту земљу
Такође је и министар пољопривреде Чешке Маријан Јуречка у једном интервјуу оптужио произвођаче са запада да мање квалитетне прехрамбрене производе продају у источне земље.
20.000 километара НАЈНОВИЈИХ путева у част БОЉИМ односима између Русије и Кине!
РУСИ НЕ СПАСАВАЈУ ТОДОРИЋА! Чекају да потпуно падне на колена и узму му све
– Грађани се буне зато што су страни производи лошијег квалитета, а уједно и скупљи него у Аустрији или Немачкој, иако је код нас слабија куповна моћ – пренео је дневник “Млада фронт Днес”.
Заштитници потрошача сматрају да концерни потрошачима на истоку испоручују мање квалитетне прехрамбене производе.
У Аустрији са чуђењем прате ове критике, те одбацују студије из источноевропских суседних земаља. Оскар Вавшинек из Удружења прехрамбене индустрије истиче да су такве студије неозбиљне. Он поручује да код маркираних производа постоје јасни рецепти који се поштују за све производе који излазе из тих фабрика.
НБС САОПШТИЛА: Повећан кредитни рејтинг Србије!
– Када је реч о “Манеру” онда је увек исти производ у продаји – наглашава Вавшинек.
Међутим постоје разлике, односно прилагођавања рехионалним тржиштима.
Тако је крем у Француској течнија него у Немачкој, како би се прилагодила белом хлебу који се чешће користи, али, како истиче Вавшинек, то нема везе са квалитетом.
– Потребно је погодити укус тржишта – навео је он додајући да се сви придржавају концепта “једног рецепта”.
Чешки министар Јуречка, међутим, сумња у те приче великих концерна и намерава на нивоу ЕУ да се бори против лошијег третмана источних земаља од старне произвођача прехрамбених производа.
Вавшинек сматра да се иза покретање такве дискусије крије намера да се потрошачи наведу на коришћење регионалних производа.
Међутим и у Србији неки производи не могу да се мере са онима исте марке, који се продају у Аустрији или Немачкој. Тако паниране пилеће шницле, или пак панирана риба, познатих произвођача, немају исти укус, већ се чини да се користи мање квалитетно месо и риба.
И у прошлости се и са Балкана могло стално чути да се на тржишту може наћи само мање квалитетна роба са запада, а и грађани су стално, приликом одласка у Немачку или Аустрију, куповали те производе и довлачили их кући, не само зато што су били тамо јефтинији, већ и квалитетнији.