ДНЕВНИЦА И ДО 50 ЕВРА: Све је мање професионалаца у овом послу, грешке се исправљају годинама
Воћари могу искористити лепо време за кречење стабала које се може више пута поновити јер се на тај начин обавља дезинфекција и уништавање патогена на кори.
Сунчани, топли дани измамили су на имања многе пољопривреднике, а у воћњацима широм западне Србије у току је резидба. Неискусни воћари често праве грешке па се неретко дешава да се услед лоше резидбе воћњаци не могу опоравити до три године и зато је јако важно да тај посао буде професионлано одрађен. Међутим, професионалних резача воћа све је мање, па су искусни воћари на време ангажовали сезонске раднике. Бранко Новаковић и Љубо Пауновић већ десетак дана ангажовани су на резидби воћа у чачанском селу Придворица.
Кардиолог др Апостоловић препоручује: Ово је најбољи начин за РЕГУЛИСАЊЕ НИВОА ХОЛЕСТЕРОЛА у крви!
ПАНДЕМИЈА ПРОМЕНИЛА ПОСЛОВНЕ НАВИКЕ: Чак четвртина запослених ради од куће
КАКО СЕ СРБИЈА БОРИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Помоћ туризму добродошла, 60 одсто људи изгубило посао
- Орезивање воћа, ма колико изгледало лако, тежак је посао. Добробити орезивања свима су познате, међутим на резачу је велика одговорност, он својим умећем и знањем регулише род и квалитет будућих плодова. Добар резач мора да познаје физиологију биљака, карактеристике родних гранчица, где се налазе родни, а где лисни пупољци и на који начин се која воћа врста орезује - изјавио је Бранко.
Искусни у овом послу не одступају од правила резидбе. Резач мора познавати сорте јер ни једна се не реже исто, не само сорте већ и воћне врсте. Посебно се раде круне за сваку сорту и сваку врсту воћака, али се најчешће раде сунчане, кажу мајстори. Три године је довољно да се научи правилна резидба воћа, али који су ову методу усавршили, ове године значајно ће уштедети. Дневница резача воћа креће се и до 50 евра и како кажу Бранко и Љубо, може да се заради, али се и доста ради.
- До сада сам орезао око две и по хиљаде садница, остало ми је још десетак хектара, по Шумадији, то је све унапред уговорено, старе су муштерије и код њих сам сваке године. Нема довољно оних који познају резидбу, долазе и из Смедерева, траже јефтиније резаче, али су верујем и неискуснији, али људима је за увар да уштеде неки динар - каже Бранко.
Оно на шта воћари треба да обрате пажњу јесте да период обавезног зимског мировања пролази, било је мразева, али вегетација није свуда кренула, тако да ће време показати како ће проћи кајсија. Воћари могу искористити лепо време за кречење стабала које се може више пута поновити јер се на тај начин обавља дезинфекција и уништавање патогена на кори.