Како да поврће и воће дуже остане свеже
Како бисте што дуже очували свежину воћа и поврћа после куповине, пре него што га одложите у оставу или фрижидер, саветујемо да га не перете.
Најбољи начин да што дуже одржите свежину и нутритивне вредности поврћа и воћа између две набавке на пијаци је правилно чување. Нису сви плодови компатибилни, зато није довољно ставити све заједно у фиоку фрижидера. Намирнице које имају више етилена, који изазива дозревање, ако ставите уз зреле плодове утицаће да они брже пропадну.
ИСПЛАТИЛО СЕ ЗАЛАГАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Јапански гигант долази у Србију
ГРНЧАРСКИ ТОЧАК ПОРОДИЦЕ НЕШИЋ: Занат који се преноси са колено на колено
И ПОРЕД ПОМОЋИ КОЈУ ДОБИЈАЈУ, ОНИ ПРАВЕ ПАКЛЕНИ ПЛАН: Туристичке агенције у Србији спремају се за штрајк! (ФОТО)
Како бисте што дуже очували свежину воћа и поврћа после куповине, пре него што га одложите у оставу или фрижидер, саветујемо да га не перете.
Уколико је нешто прљаво, само обришете сувом крпом, јер прањем можете уклонити сву природну одбрану од труљења и плесни. Пошто влага подстиче да намирнице брже пропадају, јер се развија плесан, умотајте воће и поврће у папирни убрус или ставите у папирну кесу, јер ће они упити вишак влаге и спречити труљење. Ако ипак имате потребу да га оперете, за прање користите раствор воде и сирћета, јер је сирће природан антибактеријски агенс,то ће продужити свежину намирнице, посебно воћа. Пре него што га после тога одложите, добро га осушите.
Паприке, парадајз и краставац чувајте на собној температури. Ако их ставите у фрижидер паприке губе еластичност, краставац постаје слузав, док парадајз губи укус и чврстину. Парадајз увек чувајте са стабљиком окренутом на горе, јер ту прво почиње да пропада.
Карфиол, шпаргла и броколи воле влагу, зато предлажемо да стабљику броколија ставите у слатку воду, а да цвет покријете мокром крпом. Ако га чувате пар дана мењајте воду. Никада га немојте прати пре одлагања, јер превише воде може да утиче на стварање буђи. Карфиол држите замотан у мокрој крпи или у пластичној кеси са рупицама за вентилацију.
Шпарглу је набоље да држите у чаши воде, као цвеће. Грожђе ће дуже остати свеже и сочно ако га чувате у фрижидеру у пластичној кеси или прекривено фолијом.
Воће и поврће које чувате у фрижидеру сместите у део где је нешто виша температура (у кутијама), јер што је нижа температура оно брже губити свежину и арому. Јабуке, кајсије, крушке, шљиве, диње, банане и парадајз када сазреју испуштају етилен. Друге врсте воћа и поврћа су осетљиве на етилен нпр. патлиџан, тиквице, шаргарепа, броколи, бундева, лубенице, па их треба држати одвојено од прве групе јер ће у њиховој близини брзо иструнути. Поврће које чувате на собној температури захтева проток ваздуха, те га је најбоље ставити у пластичне или дрвене кутије и корпе са добром добром вентилацијом.
Кромпир чувајте одвојено од лука, јер уколико их држите заједно кромпир ће проклијати. Држите га на сувом и тамном месту у дрвеним кутијама или корпама, покривен, јер труне ако је изложен сунцу. Да би сте очували његову свежину, ставите са њим једну до две јабуке. Црни лук увек чувајте на хладном и добро проветреном месту, да би сте га дуже сачували замотајте га у новине или папирне убрусе, никада га немојте чувати у пластичним кесама.
Бели лук држите на собној температури, у отвореној кутији или да виси у мрежастом џаку на хладном месту где нема влаге. Банане је набоље држати на собној температури, одвојене, са умотаним стабљикама у пластичну фолију то ће спречити њихово пезревање. Прокељ чувајте у фрижидеру у отвореној посуди. Шаргарепу чувајте у фрижидеру у делу за поврће, умотану у папирне убрусе, како би што дуже остала свежа. Увек одсеците зелене крајеве са шаргарепе пре него је одложите, јер лишће извлачи влагу кроз корен па она постаје мекана и не може да се једе.