ОСТАЋЕМО БЕЗ СИРА! УЗБУНА ЈЕ ПОДИГНУТА У ЈАНУАРУ! Ево због више нећемо имати ово национално благо
Настала је паника међу љубитељима овог сира.
Када је Наполеон први пут наишао на француски сир камембер, каже легенда, био је толико одушевљен да је пољубио конобарицу која га је ставила испред њега. Произведен у француском северозападном региону Нормандије у различитим облицима најмање од 18. века, сир – кремаст, опор и гњецав – сада се сматра омиљеним у Француској. Због тога су недавни наслови о могућности да изумре, заједно са гљивицом од које добија специфична својства, изазвали панику међу љубитељима овог производа.
![pumpa](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2024/03/17/pumpa.jpg?itok=O_hXngAi)
510 ПУТА СИПАЛА БЕНЗИН, А НИЈЕ ПЛАТИЛА НИШТА: Провалила рупу у систему, па ојадила гомилу пумпи, ЕВО И КАКО
![matija](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2024/03/17/matija.jpg?itok=CY-XtyM7)
МАТИЈА СА САМО 19 ГОДИНА НАПРАВИО ВЕЛИКИ БИЗНИС: Многи га нису схватали озбиљно, али он сада издржава целу породицу (ФОТО/ВИДЕО)
![novac](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2024/03/17/novac.jpg?itok=Fa6RaCAT)
ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ЧУЛИ ЗА "НОВЧАНУ ДИСМОРФИЈУ"? Скоро половина младих пати ње, а ово су симптоми
Узбуна је подигнута у јануару када је студија научника са Универзитета Париз-Секле идентификовала да главне гљивице која се користи у стварању камембера и других сирева има све мање због метода индустријске производње које се користе да би се пратила потражња, пише CNN.
Камембер као национално баго
Многи су се уплашили да то значи да камембер, француски сир који се продаје у сопственој дрвеној кутији, иде у заборав.
- Плави сиреви су можда угрожени, али ситуација је много гора за Камембер, који је већ на ивици изумирања - наводи се у извештају Француског Националног центра за научна истраживања (ЦНРС).
Поред Лувра, високе моде и Ајфелове куле, Камембер је национално благо омиљено широм света, егзистенцијално за Французе колико и егзистенцијализам.
- Која је типична слика Француске? Флаша црног вина, багет и камембер - каже Ан-Мари Кантин, ветеранка сира и председница француског националног такмичења у прављењу камембера из 2023. године.
- То је наш национални француски сир.
ПРОБЛЕМ ЈЕ У ГЉИВИЦИ
У срцу проблема је Penicillium цамемберти, гљива која се користи у производњи сира која камемберу даје белу кору и помаже у развоју богатог укуса путера, умами сира и његове опипљиве ароме неопраних чарапа.
Ова гљивица, кажу научници Париз-Секлеа, има проблема са репродукцијом, углавном као резултат притисака индустријске производње.
Камембер и слични сиреви попут Брија су некада лежали у пећинама или хаљоарима (сушарама), где су им споре плесни давале плаву или понекад жуто-браон кору. Почетком прошлог века уведен је Penicillium цамемберти, који је заменио аутохтону буђ и створио уједначену белу кору какву данас познајемо.
- Сматра се да је то бели мутант одабран од сиво-зелене врсте Penicillium commune због своје боје почетком 20. века - наводи се у студији Париз-Секле.
Нажалост, за разлику од својих пећинских гљивичних парњака, истраживачи су открили да Penicillium цамемберти има веома низак генетски диверзитет и смањену способност размножавања.
Извор: Србија Данас/БизЛифе/М.А.