КОЛИКО КОШТА ЗИМНИЦА? Ово су цене на српским пијацама - ево шта се највише исплати
На београдским пијацама тегла од 700 грама ајвара продаје се углавном од 800 до 1.200, а широм Србије од 600 до 1.000 динара. У трговинским ланцима се на снижењу паковање од 690 грама може наћи за 315 динара, док су редовне цене значајно више. Тако, најскупља тегла овог производа од 560 грама у маркетима кошта 1.124 динара.
За литар и по млевеног парадајза на зеленим тржницама треба издвојити од 200 до 300 динара, а литар овог цеђеног сока углавном се продаје од 250 до 300. Флаша тог производа у продавницама се креће од 115 динара, колико кошта на акцији, до 400. Пијачни продавци укисељене љуте папричице у флаши од пола литра нуде углавном за 150, а 700 грама туршије за 300 динара. У маркетима се могу наћи слични производи под називом мешана салата, а најјефтинија је тегла од 670 грама која на снижењу кошта 130 динара, док редовна цена иде до 250.
Џемови и пекмези у тегли од 700 грама, на пијаци се продају од 500 до 700 динара. У трговинским ланцима теглица џема од 370 грама на акцији кошта 240, а редовна цена је 400 динара. Произвођач и продавачица на једној београдској пијаци, Јасна Јовић каже да потрошачи слабо пазаре зимницу.
- Потражња је драстично пала у односу на прошлу годину - истиче Јовићева.
- Нема народ пара, све је скупо, купују само најосновиније.
Слично нам је рекло неколико продаваца, али неки кажу да је сада тек почетак и да очекују да ће касније бити боља продаја. Грађани углавном немају времена да сами спремају зимницу, али кажу и да се не исплати.
- Спремила сам само неколико тегла ајвара, јер га само ја једем у породици - каже Снежана Димитријевић.
- Када се сабере и утрошено време, исплати се више купити зимницу.
Цене на нишким пијацама су разнолике, а у понуди се може наћи баш све од зимнице. За теглу домаћег ајвара Нишлије треба да издвоје углавном око 700, а на појединим местима цене иду и до 1.000 динара по тегли. Флаша од литар и по домаћег, куваног парадајза, љутог и благог кошта 250 динара. Џем од шљиве је 300, док је од шипка и јагоде скупљи за 100 динара.
Барена паприка и туршија у великој тегли продају се за 500 динара. За исте производе, цене су ниже у великим маркетима, али Нишлије кажу да квалитет не може да се пореди.
- Такозвани домаћи ајвар у маркетима може да се купи и за 350 динара, али то није то. Пун је љуспица и семенки, а спремљен је на другачији начин, то се осети по укусу - каже једна Нишлијка.
Пироћанци теглу ајвара на пијаци плаћају око 800 динара, док се у објектима појединих maloprodajnnih ланаца може наћи и за 400. Пинџур кошта око 600 динара. Цене разних сирупа од дивљег и домаћег воћа крећу се од 500 до 1.000 за литар. Најскупљи су сирупи од боровница, брусница и другог шумског воћа. Џемови и пекмези могу се пазарити од 500 до 700 динара за теглу. Најскупљи су од смокава, док тегла шљиве вреди од 300 до 500 динара.
ЏЕМ ОД ШЉИВА МОЖЕ И ЗА 250
На Футошкој, једној од најпосећенијих новосадских пијаца, љути ајвар кошта 600, туршија је 300, а литар куваног парадајза продаје се за 200 динара. Теглу џема од шљива Новосађани пазаре за 250 динара.
У ЛЕСКОВЦУ НАЈПОВОЉНИЈА ТУРШИЈА
Лесковчани у маркетима теглу ајвара од 560 грама плаћају од 535 до 680 динара. Џем од шљива продаје се од 660 до 750 динара у паковању од 670 грама. На акцији се ова воћна посластица може наћи знатно јефтиније. Тако, џем од мешаног воћа, кошта око 400 динара за теглу од 700 грама. Туршију, у амбалажи од 840 грама, пронашли смо по цени од 274 динара, док она најскупља на коју смо наишли, кошта и преко 370 динара. Литар сока од парадајза Лесковчани пазаре у распону од 223 до 286 динара.