РАСТЕ ТРАЖЊА ШПАРГЛЕ У СРБИЈИ: Произвођачи могу да зараде и до 15.000 евра по хектару
Људи из Србије неретко одлазе у земље региона или, рецимо, у Немачку како би радили овај сезонски посао: и то за до 150 евра дневно
Шпаргле су права "витаминска бомба", мада се у Србији ређе узгајају. С друге стране, веома су популарне у суседној Хрватској. Шпарога и вилина метла су други називи за ово занимљиво поврће.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/06/30/profimedia-0587057674.jpg?itok=ya6NfC0j)
Ако кренете АУТОМОБИЛОМ на море КОЛИКО ЋЕ ВАС ТО КОШТАТИ: Трошкови највише зависе од цена горива
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/01/30/profimedia-0560748355_1.jpg?itok=iDAhaiiG)
ЦЕНЕ ЈЕЧМА У ПОРАСТУ: Кукуруз и соја бележе негативан ценовни тренд у Србији
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/06/25/telefon.jpg?itok=ePcqnD_z)
УВОДИ СЕ РЕГИСТАР "НЕ ЗОВИ": Стиже спас за грађане - нема више узнемиравања!
Уколико се прошири на много више хектара него сада, шпаргле би повртарима могле да донесу леп профит. У оквиру ФБ групе "Мали произвођачи хране у Србији", једна корисница је написала "Бавимо се производњом шпаргле читаву деценију, и ове године од почетка априла, у понуди су свеже, домаће, непрскане".
Такође је навела да је цена за килограм 700 динара, а пакет се шаље брзом поштом.
Шпаргле би могле да буду и део редовне "поставке" хране у ресторанима, и да можда делимично замене популарну руколу. Посебно имајући у виду у ком смеру иду трендови на тржишту: то су здраве оброк салате, односно лагана јела, која у просеку коштају 500, 600, 700 динара.
Расте потражња
Ако бисмо пратли пример повртара у Хрватској, могли бисмо за неколико година значајно подићи и употебу у домаћинствима и производњу ове изузетно корисне културе која може да донесе зараду произвођачима, а стручњаци кажу да бисмо брзо могли ући и у извознички посао, писао је прошле године Агросмарт.
Драгомир Ивановић, с пуно ентузијазма, управо на томе ради годинама уназад - богато знање и умеће у производњи шпаргле несебично дели. Како каже, група произвођача окупљених преко друштвених мрежа свакодневно расте, а расте и тражња шпаргле у Србији, пише Телеграф.
- Уложио сам осам година рада да одгајим засад, упознам и проучим биљку и сорте, организујем производњу расада и направим први кувар. Повртари који се баве производњом шпаргле у Србији, било да имају мање или веће засаде, наравно, настоје да ту производњу увећају, до профитабилности. Да би то постигли, потребно је да обезбеде квалитет, квантитет и континуитет производње - рекао је Ивановић крајем 2020.
Истиче се да би удруживање произвођача шпаргле могло да донесе зараду од 15.000 евра по хектару.
Брање шпаргле све уносније
Људи из Србије неретко одлазе у земље региона или, рецимо, у Немачку како би радили овај сезонски посао: и то за до 150 евра дневно. Брање шпаргли је идеална прилика за оне који хоће брзо да зараде у иностранству.
Хрватски Пословни дневник је прошле године писао немачки земљопоседници од почетка 2020. издвајају минимално 8,60 евра бруто по сату, што је нешто више него 2019. Ипак, они који познају тамошње прилике кажу да је та цифра "претерана". Зарада је примамљива, али...
Ако одлучите да радите као сезонац у Немачкој, на брању вилине метле, треба да знате да смештај делите са другим берачима, и спремите се да он нигде није луксузан. Такође, радни дан је прилично напоран, траје око 12 сати. Ако је изузетно топло, па шпарога расте брзо и има је много, тада се ради и 20 сати.
С друге стране, по лошијем времену, има мање посла. Оно што је такође пресудно многима јесте знање немачког језика - за обављање овог посла, оно вам није неопходно.
Према подацима из 2020, минимална сатница за брање шпаргли у Србији износила је 130 динара.