Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЛЕТЊА СЕЗОНА ПОНОВО УГРОЖЕНА? Црне бројке упркос вакцинацији, стопирани летови за поједине земље - ко је на црној листи ЕУ

19.04.2021. 07:29
Kipar
Кипар / Извор: Профимедиа

Хоће ли ово ново разбуктавање епидемије ставити тачку на летњу сезону 2021. и пре него што је она почела?

Турска је у петак регистровала рекордан број нових случајева корона вируса пошто су у последња 24 сата забележена 63.082 новооболела, што је највише од почетка пандемије.

ОВА ЗАНИМАЊА СУ ПРОЦВЕТАЛА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ: Све популарнији послови у Србији, већ је кренула НАВАЛА на њих

ОВА ЗАНИМАЊА СУ ПРОЦВЕТАЛА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ: Све популарнији послови у Србији, већ је кренула НАВАЛА на њих

ОД ДАНАС ПОНОВО МОЖЕМО У ГРЧКУ: Српски држављани могу ући само преко два прелаза

ОД ДАНАС ПОНОВО МОЖЕМО У ГРЧКУ: Српски држављани могу ући само преко два прелаза

ЛЕТОВАЊЕ ЋЕ ИПАК БИТИ ОТЕЖАНО?! Стигле лоше вести из Грчке! Ево где је ЗАПЕЛО

ЛЕТОВАЊЕ ЋЕ ИПАК БИТИ ОТЕЖАНО?! Стигле лоше вести из Грчке! Ево где је ЗАПЕЛО

Русија је пре неколико дана управо из тог разлога увела забране летова ка Турској, док су поједине западне земље одавно издале упозорење својим грађанима да не путују у Турску.

Хоће ли ово ново разбуктавање епидемије ставити тачку на летњу сезону 2021. и пре него што је она почела?

Црни рекорд упркос вакцинацији

Турске здравствене власти објавиле су податке које су узнемириле јавност ове земље - од последица корона вируса у петак преминуло је 289 пацијената, а регистровано је и 63.082 новооболела чиме су пробијени сви рекорди што се тиче броја оболелих и смртних случајева од последица корона вируса. У Турској је до данас регистровано укупно 4.212.645 случаја заражавања корона вирусом, што је Турску ставило на седмо место у свету по броју регистрованих случајева.

Оно што представља изненађење је то што ове бројке долазе у тренутку када се чинило да је Турска на путу да изађе из пандемије. У суботу су бројке поново биле алармантне, када је зебележено 62.606 нових случајева.

После пика пандемије у децембру прошле године, број нових случајева се држао на стабилних 7. 000 случајева дневно, а спуштао се и до 5.000, што је за земљу од 84 милиона људи било прихватљив број.

Такође, Турска је кренула у кампању масовне вакцинације - најпре вакцинама кинеских произвођача, а онда и америчког Фајзера. До сад је дато импресивних 19,4 милиона доза вакцина, а 7,4 милиона грађана Турске је добило и другу дозу, што чини 9,4% ове нације.

Међутим, од почетка марта број случајева је почео да расте, а од априла је било јасно да ће број оболелих пробити све рекорде. Дневно је обољевало по 50. 000 људи, што је представљало скок од чак 500% у односу на почетак марта.

Kleopatrina plaža u Alanji
Клеопатрина плажа у Алањи / Извор: Профимедиа

Турске болнице су постале претрпане новооболелим, а број жртава је такође почео да расте. Иако је у Турској на више од 4 милиона оболелих умрло 35.608 људи, што је далеко мањи проценат од једне Италије, у јавност се увукао страх и незадовољство. Оволики број случајева се повезује са ширењем нових, далеко заразнијих сојева корона вируса, посебно британског соја, који сада чине 85% свих регистрованих случајева.

Иако су власти у Турској дуго одбијале да пооштре мере, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган најавио је неколико нових рестриктивних мера и "делимично затварање" током прве две недеље исламског светог месеца Рамазана у циљу сузбијање растуће заразе. Он је штавише, упозорио да ако ситуација постане још гора, могле бити уведене још строже мере.

Мере укључују забрану међуградских путовања, враћање на онлајн наставу у школама, затварање спортских центара и места за забаву и продужење ноћног полицијског часа.

Како се ближи почетак туристичке сезоне, оправдани страх се увукао међу хотелијере и запослене у туристичкој индустрији да ће погоршање епидемиолошке ситуације тешко погодити будућу туристичку летњу сезону.

Руска забрана летова пред почетак сезоне

Русија је пре неколико дана најавила да ће забранити све летове из Турске у Русију и из Русије у Турску од 15. априла до првог јуна. Ова вест дочекана је са шоком и неверицом од стране турских хотелијера који су рачунали на руске туристе у тренутку када се Турска грчевито бори да се врати на старо упркос пандемији корона вируса.

Тако је шефица Руске федералне службе за права потрошача и добробит људи Ана Попова дала изјаву у којој се наводе подаци о томе како је од три милиона Руса који су отишли на летовање у иностранству, 25.000 било позитивно на корона вирус по повратку - а од тог броја чак 80% били су позитивни после летовања у Турској.

Ruski minolovac Valentin Pikulj
Руски миноловац Валентин Пикуљ / Извор: Профимедиа

Турска је иначе код руских туриста врло популарна дестинација. Пред сам почетак епидемије корона вируса, 2019. године, чак 7 милиона Руса је летовало у Турској, што је овој земљи донело чист добитак од чак 5 милијарди америчких долара. Руски туристи чинили су 16% укупног броја туриста те године.

Ово нису добре вести за Турску, која је 2020. имала губитке од чак 70% у туристичком сектору. Заправо, да није било руских туриста, лоша сезона 2020. би била катастрофална. И сада турски хотелијери покушавају да смисле план како да надокнаде бар део губитака из прошле и некако спасу будућу сезону. Ипак, мали су изгледи за то - пошто су и неке друге земље увеле забране летова.

Турска на црвеној листи Запада

Турска је, због велике трансмисије корона вируса одавно на листи земаља у којој је држављанима ЕУ, Британије и САД препоручено да не путују.

Западни туристи, који су долазили у масама у Турску на летовање, прошлог лета били су редак призор на турским плажама. Није само страх држао туристе код куће или их одвео у земље које су биле означене као безбедније - сложена процедура по повратку из "небезбедне" земље била је довољна за већину да одустане од пута.

Америчке власти су препоручиле грађанима да не путују у Турску због велике опасности од заражавања корона вирусом. На сајту америчког министарства спољних послова Турска се налази у трећој, нараџастој зони од могуће четири. То у преводу значи да министарство саветује све путнике да добро размисле пре путовања у земљу која се налази у тој зони.

Crna Gora, Srbija
Црна Гора, Србија / Извор: Профимедиа

Турска је међутим на црвеној листи ЕУ, односно, налази се на листи земаља за које се у ЕУ сматра да су опасне за путовање, због велике раширености корона вируса. Како број случајева наставља да расте, посебно случајева заражавања новим варијантама, смањују се шансе да ће туристи из ЕУ одлучити да иду ове године у Турску на летовање.

Ни туристи из Велике Британије, који су до пандемије чинили значајан део страних туриста у Турској, највероватније неће доћи. Ситуација је ту још сложенија. Власти Велике Британије нису, нити ће у скорије време скинути забрану летова ка Турској, због раста броја нових случајева корона вируса, а власти Турске су пак биле раније увеле забрану уласка за грађане Британије, Бразила и Јужноафричке републике због ширења нових сојева корона вируса.

Које мере тренутно важе за грађане Србије

Од децембра 2020, када је била на врхунцу новог таласа пандемије, Турска је увела као услов за улазак у земљу обавезан ПЦР тест, не старији од 72 сата, и то чак и за децу старију од шест година.

Ситуација се поново погоршала и неизвесно је како ће изгледати будућа сезона. Ипак, пошто је туризам важна привредна грана, Турска већ неко време припрема планове за отварање сезоне.

Танџу Билгич, одлазећи амбасадор Турске у Србији, изјавио је раније да ће ова земља брзо постати део система "ковид-пасоша", уколико се о томе усагласи светска јавност.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Истакао је да, уколико се вакцинација настави овим темпом, српским туристима вероватно неће бити потребан негативан ПЦР тест на граници. Такође је истакао да ће све вакцине које је одобрила Светска здравствена организација бите прихваћене и са турске стране.

Неизвесна сезона 2021.

Узевши све ове информације у обзир може се рећи да се летња сезона 2021. у Турској засада делује у најмању руку неизвесна.

Руски туристи готово сигурно неће моћи у Турску до јуна месеца, а за западне туристе је неизвесно хоће ли у скорије време моћи да путују у Турску.

За држављане Србије, ситуација је нешто повољнија, због масовне вакцинације и спуштања броја случајева оболелих, али оно на шта би требало да се обрати пажња је поступање турских власти у наредним месецима.

Иако Турска рачуна на свој снажни туристички сектор, уколико дође до наглог погоршања ситуације, власти ће бити принуђене да уведу нова ограничења и затварања.

Зато, сви будући путници морају да стално буду у току са оним што се дешава у Турској - ситуација се, као што је то показала ситуација на почетку марта, може променити за кратко време, ма колико и туристи и хотелијери желели.

Момировић: Наш посао је да за грађане обезбедимо најбоље цене - и у томе смо упели
Tomislav Momirović

Момировић: Наш посао је да за грађане обезбедимо најбоље цене - и у томе смо упели

20.09.2024. 13:30
Xiaomi представља Смарт Банд 9: Твој стил, твој темпо
Xiaomi

Xiaomi представља Смарт Банд 9: Твој стил, твој темпо

20.09.2024. 12:48
Објављене нове цене горива у Србији - до наредног петка бензин и дизел ће коштати ОВОЛИКО
Gorivo

Објављене нове цене горива у Србији - до наредног петка бензин и дизел ће коштати ОВОЛИКО

20.09.2024. 10:41
Овим грађанима ће ускоро новчаници бити пуни: Погледајте да ли сте на списку, исплата креће већ ДАНАС
Novčanik

Овим грађанима ће ускоро новчаници бити пуни: Погледајте да ли сте на списку, исплата креће већ ДАНАС

20.09.2024. 09:48
Xiaomi представља Смарт Банд 9: Твој стил, твој темпо
Xiaomi

Xiaomi представља Смарт Банд 9: Твој стил, твој темпо

20.09.2024. 12:48
Објављене нове цене горива у Србији - до наредног петка бензин и дизел ће коштати ОВОЛИКО
Gorivo

Објављене нове цене горива у Србији - до наредног петка бензин и дизел ће коштати ОВОЛИКО

20.09.2024. 10:41
Овим грађанима ће ускоро новчаници бити пуни: Погледајте да ли сте на списку, исплата креће већ ДАНАС
Novčanik

Овим грађанима ће ускоро новчаници бити пуни: Погледајте да ли сте на списку, исплата креће већ ДАНАС

20.09.2024. 09:48
ПОВЛАЧИ СЕ СА РАФОВА ПОПУЛАРНИ КЕКС КОЈИ СВИ ВОЛИМО: Потрошачи који су купили производе се позивају да их врате на продајно место
Prodavnica

ПОВЛАЧИ СЕ СА РАФОВА ПОПУЛАРНИ КЕКС КОЈИ СВИ ВОЛИМО: Потрошачи који су купили производе се позивају да их врате на продајно место

19.09.2024. 10:14
ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДАНАС ОДЛУКА О ВОЈНОМ РОКУ" Председник Србије се обратио јавности са аеродрома у Батајници
Aleksandar Vučić

ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДАНАС ОДЛУКА О ВОЈНОМ РОКУ" Председник Србије се обратио јавности са аеродрома у Батајници

20.09.2024. 11:15
ХОРОР У БЕОГРАДУ! Достављач хране покосио децу на пешачком, малишани кренули у музеј
najnovija vest, najnovija

ХОРОР У БЕОГРАДУ! Достављач хране покосио децу на пешачком, малишани кренули у музеј

20.09.2024. 14:07
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта

20.09.2024. 13:56
"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"

20.09.2024. 11:19