Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МАКРОНОВА ПОСЕТА И ЕКОНОМИЈА: Француске фирме запошљавају 15.000 Срба, јача пословна сарадња

15.07.2019. 09:49
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Александар Вучић и Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

Шта све доности посета француског председника на пољу економије

Француски председник Емануел Макрон стиже у понедељак у дводневну посету Београду, а како је најављено, са председником Србије Александром Вучићем разговараће о европским интеграцијама и путу Србије ка ЕУ, политичким темама међу којима је једна од најзначајнијих Косово, али и о економској сарадњи две земље која се развија у добром правцу. Наиме, у последњих 9 година француске компаније су у српску привреду уложиле око 1,55 милијарди евра, а око 100 француских предузећа која послују у Србији тренутно запошљава више од 15.000 људи.

Са Макроном у Београд долази и делегација француских привредника, па стручњаци процењују да од ове посете можда и првенствено треба очекивати успон привредне сарадње. Поред нових уговора у области привреде, може се очекивати и конкретизовање ситуације око метроа, као и питање даљих инвестиција Француске у српску инфраструктуру, енергетику и друге области.

Посета француског председника требало би да поспеши сарадњу двеју земаља у свим областима. Како медији преносе, у понедељак би у присуству председника Александра Вучића и Емануела Макрона могло би да буде потписано чак 25 споразума, при чему су 22 већ договорена, а остали се још усаглашавају.

Преговори трајали годину дана: МАКРОН ДОВОДИ "ЈУРОЊУЗ" У СРБИЈУ!

Преговори трајали годину дана: МАКРОН ДОВОДИ "ЈУРОЊУЗ" У СРБИЈУ!

ПРЕДСЕДНИК ФРАНЦУСКЕ СТИЖЕ У СРБИЈУ: Макрон доноси пет главних порука

ПРЕДСЕДНИК ФРАНЦУСКЕ СТИЖЕ У СРБИЈУ: Макрон доноси пет главних порука

МАКРОН ДАНАС ДОЛАЗИ У СРБИЈУ Сви детаљи прве посете у последњих 18 година: ЕУ главна тема са Вучићем

МАКРОН ДАНАС ДОЛАЗИ У СРБИЈУ Сви детаљи прве посете у последњих 18 година: ЕУ главна тема са Вучићем

После набавке "Ербасових" хеликоптера већ је потврђено да је међу споразумима који ће бити потписано пет из области наоружања и војне опреме. Ненад Милорадовић, помоћник министра одбране у Сектору за материјалне ресурсе рекао је да два меморандума потписује Министарство одбране са одговарајућим француским гигантима и они се односе на радарске и електроске системе за ваздухопловство - такође за електронске системе за модернизацију наших тенкова и борбених возила.

Када је реч о набавци нових система наоружања, Милорадовић наводи да је конкретно реч о ПВО систему "мистрал" за који каже да је један од најбољих у свету. Планирано је да се тај систем интегрише у систем ПАСАРС чиме ће се способност Војске Србије значајно подићи. Он наглашава да су у питању најсавременије технологије и да је стратешки циљ да се њима опреми Војска Србије и да се, што је могуће више, подигну њене способности да одговори на савремене претње.

"Прва петолетка" потписује споразум који се тиче иницијалних навигационих система наших артиљериских система, а планирано је и потписивање два уговора за набавку нових система наоружања.

Pariz
Париз / Извор: Профимедиа/илустрација

На столу ће бити и меморадуми о сарадњи "Електромрежа Србије" и француског оператора система, Београдских електрана и "Суеза" за производњу топлотне енергије из депоније Винча, Београдског водовода и канализације и "Веолија", као и три меморандума о развоју ветропаркова и геотермалне енергије у Војводини. Очекује се и један велики посао.

Французе нарочито интересује метро и стручњаци и званичници се надају да ће овога пута можда бити финализован тај договор, односно да ће бити направљен међудржавни споразум.

Француска се може сврстати у ред значајних економских партнера Србије. Налази се у првих 15 партнера по обиму укупне робне размене, вредности нашег извоза, у првих 10 земаља из којих увозимо робу, и пети је највећи инвеститор у Србији која је привукла око половине свих француских инвестиција у региону Западног Балкана. Између две земље 2011. године потписан је и Споразум о стратешкој сарадњи.

Долазак француског председника у Београд подсетио је на чињеницу да Србија и Француска последњих година оснажују економске везе, те да робна размена две земље од 2013. расте по годишњој стопи већој од седам одсто. Подаци кажу да је те 2013. размена била 718 милиона евра, а прошлу годину завршили смо са разменом од 1,058 милијарди евра. Она наставља да расте и у 2019. години, па је током првих пет месеци износила скоро пола милијарде евра, што је 13,7 одсто више него у истом периоду лани.

spomenik Francuskoj na Kalemgdanu
споменик Француској на Калемгдану / Извор: Профимедиа

Робну размену карактерише дефицит са српске стране. Од јануара до маја ове године, Србија је извезла у Француску робу у вредности од 194,2 милиона евра, а увезли смо робе за нешто више од 300 милиона евра. На француско тржиште у 2018. години смо највише извозили гуме за аутомобиле и мотоцикле, смрзнуте малине, пропен, моторе једносмерне струје, делове приколица, моторе и генераторе, седишта са дрвеним костурима, пластичне производе за превоз и паковање робе и делове и прибор за моторна возила. С друге стране, највише смо увозили лекове, аутомобиле, каучук, козметику и прибор за моторна возила.

Трговина пољопривредно-прехрамбеним производима са Француском, у којој бележимо суфицит, представља 11,4 одсто укупне размене. У 2018. размена ових производа износила је 120,7 милиона евра, од чега се 73,3 милиона евра односило на извоз Србије, а 47,4 милиона евра на увоз.

Изузетно захтевно тржиште Француске, које броји скоро 67 милиона становника и чија територија обухвата петину површине Европе, за Србију је значајан изазов, јер се преко Француске може обезбедити већи извоз наших производа, не само у ту земљу, већ и у земље Магреба, односно у бивше француске колоније Мароко, Алжир, Тунис и Либију.

Euri
Еури / Извор: Профимедиа

Француска је пети највећи страни инвеститор у нашој земљи. Подаци показују да су француске компаније у последњих 9 година инвестирале око 1,5 милијарди евра у српску привреду, а око 100 француских предузећа која послују у Србији тренутно запошљава више од 15.000 људи. Директорка Француско-српске привредне коморе Сања Иванић каже да је само од почетка године 13 нових француских компанија започело посао у Србији.

Сектори који највише интересују француске инвеститоре су енергетика, инфраструктура, пољопривреда и хемијска индустрија, а простор за унапређење привредне сарадње постоји и у секторима индустрије намештаја, информационим и стартап технологијама.

Међу највећим француским компанијама које послују у Србији су и "Мишлен", "Лафарж", "Лакталис", "Таркет", "Суез", "Ванси", "Шнајдер електрик", а Французи су реализовали и две велике инвестиционе концесије у Србији, у депонију Винча (300 милиона евра) и аеродром "Никола Тесла" у Београду (1,46 милијарди евра). Половина француских компанија које послују у нашој земљи бави се производњом, а постоји и значајан број предузећа у области пољопривреде.

ПОКАЗАТЕЉИ УСПЕШНЕ ВЕЗЕ СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ Са Макроном стижу и привредници, стручњаци не сумњају у позитиван исход

ПОКАЗАТЕЉИ УСПЕШНЕ ВЕЗЕ СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ Са Макроном стижу и привредници, стручњаци не сумњају у позитиван исход

ВИШЕСТРУКО СЕ ИСПЛАТИ: Све више Срба сади ОВО ВОЋЕ, зарада досеже и до 20.000 ЕВРА ГОДИШЊЕ!

ВИШЕСТРУКО СЕ ИСПЛАТИ: Све више Срба сади ОВО ВОЋЕ, зарада досеже и до 20.000 ЕВРА ГОДИШЊЕ!

СЕЗОНЦИМА ДО 500 ЕВРА МЕСЕЧНО: Ово су најтраженији послови у Београду преко омладинских задруга

СЕЗОНЦИМА ДО 500 ЕВРА МЕСЕЧНО: Ово су најтраженији послови у Београду преко омладинских задруга

Могућност производње у Србији такође је на агенди посете француског председника, а за француске инвеститоре, каже директорка Француско-српске привредне коморе, све привлачнија је аутомобилска индустрија, па је примећен и долазак великог броја малих и средњих предзећа која се интересују да буду добављачи.

Компаније из Француске интересују се такође и за пројекте везане за термоцентрале, изградњу минихидроцентарала у Србији, као и за инвестирање у соларне и друге обновљиве видове енергије.

Иначе, у периоду од јануара до маја 2019. Србију је посетило 10.489 француских туриста (раст од 6,1 одсто у односу на исти период претходне године), који су остварили 24.651 ноћење (повећање од 12,9 процената). Током 2018. године дошло је до значајног повећања туриста из Француске, па је тада Србију посетило 34.400 Француза (раст од 17,7 одсто у односу на 2017. годину) који су остварили 75.741 ноћења.

Evropska unija
Европска унија / Извор: Профимедиа

У оквиру развојне помоћи, Француска нам је у периоду 2000-2015. доделила средства у износу од 41,3 милиона евра. У циљу подршке ЕУ интеграцијама, потписани су Меморандуми о разумевању између две земље о сарадњи у областима пољопривреде и заштите животне средине, а институције Француске биле су партнер на 11 твининг пројеката у Србији. Фебруара 2019. потписан је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске о активностима Француске агенције за развој и институције ПРОПАРЦО у Србији, која је усмерена на пружање финансијске помоћи приватном сектору.

Из француске амбасаде је најављено да ће за неколико месеци у Београду бити отворена регионална канцеларија Француске агенције за развој.

ОВА држава је ПРВА ставила ТИТА на своју новчаницу - ЕВО и ЗАШТО, сада све има ПОТПУНИ СМИСАО
Josip Broz Tito

ОВА држава је ПРВА ставила ТИТА на своју новчаницу - ЕВО и ЗАШТО, сада све има ПОТПУНИ СМИСАО

19.09.2024. 18:57
НАРОДНА БАНКА САОПШТИЛА ДОБРЕ ВЕСТИ: Србија наставља тренд раста у ИКТ сектору!
Narodna banka

НАРОДНА БАНКА САОПШТИЛА ДОБРЕ ВЕСТИ: Србија наставља тренд раста у ИКТ сектору!

19.09.2024. 18:33
НОВИ ДИРЕКТОР УПРАВЕ ЦАРИНА: Ево ко долази на Радујково место
Branko Radujko

НОВИ ДИРЕКТОР УПРАВЕ ЦАРИНА: Ево ко долази на Радујково место

19.09.2024. 18:05
СТРАТЕШКИ ПОТЕЗ САД! Испорука ОГРОМНЕ количине нафте на ТАЈНОЈ ЛОКАЦИЈИ - цена НЕЗАПАМЋЕНО НИСКА
nafta

СТРАТЕШКИ ПОТЕЗ САД! Испорука ОГРОМНЕ количине нафте на ТАЈНОЈ ЛОКАЦИЈИ - цена НЕЗАПАМЋЕНО НИСКА

19.09.2024. 18:04
ПОВЛАЧИ СЕ СА РАФОВА ПОПУЛАРНИ КЕКС КОЈИ СВИ ВОЛИМО: Потрошачи који су купили производе се позивају да их врате на продајно место
Prodavnica

ПОВЛАЧИ СЕ СА РАФОВА ПОПУЛАРНИ КЕКС КОЈИ СВИ ВОЛИМО: Потрошачи који су купили производе се позивају да их врате на продајно место

19.09.2024. 10:14
СТУДЕНТИ У БЕОГРАДУ НА МУКАМА: Најјефтинији станови нестају брзо, а ево где су најниже кирије
Iznajmljivanje stana

СТУДЕНТИ У БЕОГРАДУ НА МУКАМА: Најјефтинији станови нестају брзо, а ево где су најниже кирије

19.09.2024. 09:42
РАСТЕ СТАНДАРД ГРАЂАНА! Вучић саопштио сјајне вести: Биће повећања пензија, али и плата овим групама
Aleksandar Vučić

РАСТЕ СТАНДАРД ГРАЂАНА! Вучић саопштио сјајне вести: Биће повећања пензија, али и плата овим групама

18.09.2024. 19:05
ВАЖНА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ПРОДУЖЕНА: Ево ко има право да се пријави за доделу бесповратних средстава
Pare

ВАЖНА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ПРОДУЖЕНА: Ево ко има право да се пријави за доделу бесповратних средстава

18.09.2024. 18:11
АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"
rat na Bliskom istoku

АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"

20.09.2024. 08:30
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ
Kiša

БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ

20.09.2024. 07:18
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45